Sign In

Receptek

Lasagne házi tésztával

 

Lasagne házi tésztával

Elkészítési idő 1 óra 40 perc
Kategória Főétel, Tészta receptek
Konyha Olasz
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 2 darab nagy tojás
  • 200 gramm Miklós' Universal mix liszt

A húsos raguhoz:

  • 1 darab közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 darab közepes sárgarépa
  • 1 darab közepes fehérrépa
  • 500 gramm darált sertéshús
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 6 darab közepes csiperkegomba
  • 1 darab nagy paradicsom
  • 400 gramm sűrített paradicsom
  • 2 teáskanál
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

A besamelhez:

  • 80 gramm vaj
  • 800 ml tej
  • 60 gramm rizsliszt
  • 1/2 teáskanál
  • 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1/4 mokkáskanál szerecsendió

A rétegezéshez:

  • 250 gramm pizza mozzarella vagy trappista sajt reszelve

Instrukciók
 

  • A tésztát akár napokkal előtte is el lehet készíteni, de aznap is tökéletes. Tehát először is a tésztát összegyúrjuk, 30 percig letakarva pihentetjük.
  • Majd papír vékonyságúra nyújtjuk. Olyan vékonyra nyújtsuk, hogyha az újságot alárakjuk, szinte látszódjanak a betűk. Ezután 10x15 cm-es téglalapokra vágjuk. De igazából teljesen mindegy, mert úgysem fog látszódni. Illetve a tésztáknak az edényben nem kell összeérnie, mert úgy is megdagad, az sem baj, ha egyes sorokban 2-3 cm helyre nem is jut tészta, hiszen úgyis réteges! Egy tiszta abroszon vagy konyharuhán hagyjuk szikkadni.
  • Addig elkészítjük a ragut. Megtisztítjuk, és apróra vágjuk a fokhagymát, vöröshagymát, répákat és a gombát. Egy fazékban olajat hevítünk, majd üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, felkockázott répákat, és fél dl vízzel felöntjük. Megvárjuk, amíg a lé elpárolog, és az egészet lepirítjuk. Akkor kész, ha már a sárgarépától jó sárga az olajunk.
  • Ekkor hozzáadjuk a darált húst, feldarabolt gombát és a felkockázott paradicsomot. Most fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és oreganóval. Amikor a paradicsom teljesen szétfőtt, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, és az egészet készre főzzük. Ha szükséges, még ízesítjük. (Nem baj, ha picit sós, mert a tésztában amúgy sincs só.) Félrerakjuk.
  • Elkészítjük a besamelt. Olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra. Közben melegítsük fel a tejet, és kb. 600 ml-t öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára. Addig főzzük, amíg nem pöfög (mint pudingfőzésnél). Végül sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. Félretesszük.
  • A maradék tej azért kell, hogyha nagyon besűrűsödne (be is fog) állás közben, akkor tudjuk hígítani pár kanál tejjel, de hagyjunk egy dl tejet - de az sem baj, ha több- a végére.
  • Állítsuk össze a lasagnét. Ehhez én egy 5 cm magas peremű, 34x25 cm nagyságú tepsit kivajaztam és egy bő merőkanál besamelt „szétkenünk“, erre tesszük a tésztalapokat (a tésztát SOSE főzzük meg előre), majd egy jókora merőkanál ragu, és erre jön a sajt harmada. Aztán egy újabb tésztasor, besamel, ragu és sajt. Utolsó réteg tészta, maradék besamel, ragu, sajt. Egy csepp sem vész kárba!
  • Itt jön az egy dl maradék tej, amit a húsos fazékba beleöntünk, jól elkeverjük, hogy a maradék szaft is kijöjjön, és az egészet a besameles edénybe öntjük, ismét jól elkeverjük, és a tésztára öntjük. Megrázogatjuk, hogy mindenhova lecsurogjon a szaft.
  • Majd előmelegített sütőben 180 C-on kb. 40-60 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, egy késsel megszurkáljuk, ha puha, kész is. Kitesszük a konyhapultra, várunk vele kb. 45 percet, és szépen szeletelhető!  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó főétel, gluténmentes, lasagne, tészta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating