Lasagne házi tésztával
Lasagne házi tésztával
Hozzávalók
A tésztához:
- 2 darab nagy tojás
- 200 gramm Miklós' Universal mix liszt
A húsos raguhoz:
- 1 darab közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab közepes sárgarépa
- 1 darab közepes fehérrépa
- 500 gramm darált sertéshús
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 6 darab közepes csiperkegomba
- 1 darab nagy paradicsom
- 400 gramm sűrített paradicsom
- 2 teáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
A besamelhez:
- 80 gramm vaj
- 800 ml tej
- 60 gramm rizsliszt
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/4 mokkáskanál szerecsendió
A rétegezéshez:
- 250 gramm pizza mozzarella vagy trappista sajt reszelve
Instrukciók
- A tésztát akár napokkal előtte is el lehet készíteni, de aznap is tökéletes. Tehát először is a tésztát összegyúrjuk, 30 percig letakarva pihentetjük.
- Majd papír vékonyságúra nyújtjuk. Olyan vékonyra nyújtsuk, hogyha az újságot alárakjuk, szinte látszódjanak a betűk. Ezután 10x15 cm-es téglalapokra vágjuk. De igazából teljesen mindegy, mert úgysem fog látszódni. Illetve a tésztáknak az edényben nem kell összeérnie, mert úgy is megdagad, az sem baj, ha egyes sorokban 2-3 cm helyre nem is jut tészta, hiszen úgyis réteges! Egy tiszta abroszon vagy konyharuhán hagyjuk szikkadni.
- Addig elkészítjük a ragut. Megtisztítjuk, és apróra vágjuk a fokhagymát, vöröshagymát, répákat és a gombát. Egy fazékban olajat hevítünk, majd üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, felkockázott répákat, és fél dl vízzel felöntjük. Megvárjuk, amíg a lé elpárolog, és az egészet lepirítjuk. Akkor kész, ha már a sárgarépától jó sárga az olajunk.
- Ekkor hozzáadjuk a darált húst, feldarabolt gombát és a felkockázott paradicsomot. Most fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal és oreganóval. Amikor a paradicsom teljesen szétfőtt, hozzáöntjük a sűrített paradicsomot, és az egészet készre főzzük. Ha szükséges, még ízesítjük. (Nem baj, ha picit sós, mert a tésztában amúgy sincs só.) Félrerakjuk.
- Elkészítjük a besamelt. Olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos, gyors keverés közben pirítsuk világosra. Közben melegítsük fel a tejet, és kb. 600 ml-t öntsük hozzá a lepirított liszthez, és további melegítés, keverés mellett keverjük simára. Addig főzzük, amíg nem pöfög (mint pudingfőzésnél). Végül sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. Félretesszük.
- A maradék tej azért kell, hogyha nagyon besűrűsödne (be is fog) állás közben, akkor tudjuk hígítani pár kanál tejjel, de hagyjunk egy dl tejet - de az sem baj, ha több- a végére.
- Állítsuk össze a lasagnét. Ehhez én egy 5 cm magas peremű, 34x25 cm nagyságú tepsit kivajaztam és egy bő merőkanál besamelt „szétkenünk“, erre tesszük a tésztalapokat (a tésztát SOSE főzzük meg előre), majd egy jókora merőkanál ragu, és erre jön a sajt harmada. Aztán egy újabb tésztasor, besamel, ragu és sajt. Utolsó réteg tészta, maradék besamel, ragu, sajt. Egy csepp sem vész kárba!
- Itt jön az egy dl maradék tej, amit a húsos fazékba beleöntünk, jól elkeverjük, hogy a maradék szaft is kijöjjön, és az egészet a besameles edénybe öntjük, ismét jól elkeverjük, és a tésztára öntjük. Megrázogatjuk, hogy mindenhova lecsurogjon a szaft.
- Majd előmelegített sütőben 180 C-on kb. 40-60 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, egy késsel megszurkáljuk, ha puha, kész is. Kitesszük a konyhapultra, várunk vele kb. 45 percet, és szépen szeletelhető!
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)