Lasagne másképpen
Lasagne másképpen
Hozzávalók
- 400 gramm főtt, füstölt sonka
- 3 evőkanál étolaj
- 150 gramm paradicsompüré
- 100 ml víz
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 mokkáskanál morzsolt bazsalikom
- 1 mokkáskanál oregánó
- 1 teáskanál só
- 8 darab sós palacsinta
A besamelhez:
- 50 gramm vaj
- 2 evőkanál rizsliszt
- 600 ml tej
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 1/2 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 150 gramm reszelt pizza mozzarella sajt
A gluténmentes palacsintához:
- 200 gramm Mimen palacsinta lisztkeverék
- 400-450 ml víz
- 50 ml étolaj a sütéshez
Instrukciók
- A ledarált húst az olajon kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, hígítjuk a vízzel, majd következnek a fűszerek és egy kevés só. 2-3 percig főzzük, majd levesszük a tűzről.
- A besamelhez a lisztet megfuttatjuk a felolvasztott vajon, de nem pirítjuk meg, csak fehéredésig sütjük. A tejet folytonos kevergetés közben hozzáöntjük, és mártás sűrűségűre főzzük. Közben sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, és a végén sajt nagy részét is hozzáadjuk.
- Megsütjük a palacsintákat. Én a palacsintákat most a Mimen lisztkeverékből készítettem. Összekeverjük a lisztet a vízzel, és kiolajozott, teflonos vagy kerámia bevonatos palacsintasütőben megsütjük.
- Kicsit lassabban süssük, mint a normál palacsintát, és ne legyünk türelmetlenek, várjuk meg, amíg a sütő szélénél el tudjuk választani a palacsintát a sütőtől, lehet, hogy kicsit jobban alá kell nyúlni, de csak akkor fordítsuk meg, amikor már magától csúszkál a palacsinta a sütőben, így nem fog szakadni.
- Menet közben még valószínűleg hígítani kell a tésztát, mert besűrűsödik. 9 darab palacsinta lett ebből az adagból.
- Amikor ezek is készen vannak, egy közepes méretű jénai tálat kikenünk vajjal, beleterítünk 2 darab palacsintát, rákenjük a sajtos mártás 1/4 részét, majd a húsos massza 1/3 része következik.
- Addig folytatjuk a rétegezést, amíg minden hozzávaló elfogy. A tetejére sajtos besamel kerüljön.
- Megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és 30 perc alatt 190 C fokra előmelegített sütőben megsütjük.
- Kivesszük a sütőből, és hagyjuk pihenni egy ideig, de még melegen, kockára vágva tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)