Sign In

Leopárd keksz

 

Leopárd keksz

Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 34 db

Hozzávalók
  

  • 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 125 gramm vaj
  • 125 gramm porcukor
  • 1 darab tojás
  • 20 gramm darált mandula
  • 1 mokkáskanál kakaópor
  • 1 evőkanál kakaópor

Instrukciók
 

  • Egy tálba szitáljuk a lisztet, a porcukrot, a sót és a vajat, majd a vajat elmorzsoljuk a liszttel.
  • Hozzáadjuk a tojást.
  • Sima tésztává gyúrjuk.
  • A tésztát 3 részre osztjuk, 1 nagyobbra, és két kisebbre: fél-negyed-negyed rész.
  • A legnagyobbik gombóchoz gyúrjuk a 20 gramm darált mandulát, az egyik kisebbik gombóchoz az 1 kiskanálnyi kakaót, a másikhoz 1 nagykanálnyi kakaót. Lehetőség szerint szilikonos nyújtólapon dolgozzunk, ha ez nincs, akkor szilikonos sütőpapíron, mert lisztezésre nem lesz lehetőség, különben a rétegek szétválnak egymástól.
  • Miután hozzágyúrtuk a tésztához a kakaót és mandulát, 3 különböző színű gombócunk lesz. Egy világosbarna, egy sötétbarna és egy sárga.
  • A világosbarna gombócot osszuk hat egyenlő részre (a többi tésztát tegyük a hűtőbe), és sodorjunk belőlük 6, kb. 25-27cm hosszú hurkát (a végén úgyis 30 cm lesz belőle :)), tegyük őket egy tálcára, és tegyük be a hűtőbe.
  • Ezután a sötétbarna gombócból sodorjunk 6 ugyanilyen hosszúságú hurkát, majd lapítsuk el őket, kb. 3-4cm szélesre (én az ujjaimmal lapítottam ki, mert a sodrófára ráragadt, és lisztezni nem szabad), majd tegyük a világosbarna hurkát a sötétbarna szalagra, és csomagoljuk be. Nem baj, ha nem fedi be mindenhol tökéletesen, annál változatosabb lesz a minta.
  • Ha ezzel megvagyunk, fogjuk a sárga gombócot, azt is 6 részre osztjuk.
  • Hurkát sodrunk, és a már becsomagolt hurkákat ismét becsomagoljuk a sárga tésztába. Itt már fedjen a sárga tészta mindenhol.
  • Tegyük a tésztahurkákat egy folpackal borított tálcára, alul 3 hurka, rajta 2 hurka, majd a tetején 1 hurka (lehet 3-3 hurkát is egymásra tenni, akkor szögletes formája lesz a keksznek), csomagoljuk be, kicsit sodorjuk meg, hogy jól összetapadjanak a rétegek, majd tegyük a mélyhűtőbe 1 óra hosszára.
  • Az 1 óra letelte után vegyük ki a hűtőből a tésztát, csomagoljuk ki a fóliából, és egy éles késsel vágjuk 8 mm-es szeletekre. Tegyük sütőpapírral borított tepsire, és 180 C-ra előmelegített sütőben süssük meg 12-15 perc alatt.
  • Nagyon finom, ropogós, dobozban sokáig eltartható kekszek lesznek (ha a másnapot megérik).  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, kakaó, keksz, mandula

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating