Leveles vajas tészta
Leveles vajas tészta
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm Miklós' Universal mix lisztkeverék
- 50 gramm kukoricaliszt
- 2 darab tojás
- 100 ml tejföl (kb., függ a tojás nagyságától)
- 1/4 mokkáskanál só
- 50 gramm vaj
A kenéshez:
- 100 gramm Miklós' Universal mix lisztkeverék
- 50 gramm kukoricaliszt
- 200 gramm vaj
Instrukciók
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk.
- 100+50 gramm lisztet (Miklós+kukoricaliszt) 200 gramm vajjal kikeverünk, és a tésztára kenjük.
- Ezután feltekerjük, mint a bejglit, és 2 vagy 3 darabra vágjuk. Minimum 2 óra hosszat hűtőben pihentetjük, de lehet akár egész éjszaka (jót tesz neki), vagy le is lehet fagyasztani. Miután kivettük a tésztát a hűtőből, hagyjuk egy kicsit szobahőmérsékleten pihenni, különben nehéz lesz dolgozni vele, törni, szakadni fog.
- Ezután kinyújtjuk a tésztát, és tetszőleges módon felhasználjuk, akár sósan, akár édesen. A sütésnél arra figyeljünk, hogy magas hőmérsékleten, 200-220 fokon kezdjük sütni, majd 10 perc után lehet mérsékelni a hőt 180 C fokra.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)