Lucskos káposzta
Lucskos káposzta
Hozzávalók
- 1200 gramm édes káposzta (1 kisebb fej)
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál szárított borsikafű
- 250 gramm füstölt, főtt tarja
- 1 csokor tárkony vagy kapor friss vagy fagyasztott
- 200 ml tejföl
- 1 púpozott evőkanál rizsliszt
- 1 evőkanál tárkonyecet
A húsgombóchoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál étolaj
- 300 gramm darált sertéslapocka
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál Cassava dara
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
Instrukciók
- Először elkészítjük a húsgombócokat. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, majd kihűtjük. A darált húst összekeverjük a sóval, a borssal, a tojással, a darával és 20 percre félretesszük, hogy a dara felszívja a nedvességet.
- Közben a káposzta külső leveleit leszedjük, megmossuk, négybe vágjuk, majd szélesebb csíkokra szeljük. Egy lábasba tesszük, annyi vizet öntünk alá, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tárkonyt, a kockára vagy csíkokra vágott főtt tarját és felforraljuk.
- Amikor forr, a káposzta tetejére ültetjük a húsgombócokat és lefedve, takaréklángon főzzük 30 percig, és néha megforgatjuk a gombócokat. Amikor a gombócok megfőttek, a lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, egy kevés lével hígítjuk, majd lassú forralás közben, néha óvatosan megkeverve, besűrítjük a káposzta levét. A végén egy kevés tárkonyecettel pikánsra ízesítjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)