Sign In

Receptek

Medvehagymás sós kalács

 

Medvehagymás sós kalács

Elkészítési idő 2 óra 30 perc
Kategória Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 250 gramm Glutenix Csicseris kenyérpor
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 100 ml tej
  • 100 ml főzőtejszín
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 10 gramm friss élesztő
  • 8 darab medvehagymalevél
  • 1 evőkanál étolaj

A lekenéshez:

  • 1 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

Instrukciók
 

  • A medvehagymát vágjuk fel vékony csíkokra, majd adjunk hozzá 1 ek olajat, turmixoljuk össze (nekem kicsit több folyadék kellett, mert botmixerrel csináltam), majd tegyük félre.
  • A langyos-cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A keverőtálba szitáljuk bele a sóval összekevert lisztet, öntsük bele a meglangyosított tejszínt, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, majd a robotgép dagasztókarjával, pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát.
  • Ezután osszuk két részre, az egyik rész legyen egy picivel kisebb, majd ezt a részt tegyük vissza a keverőtálba, és adjuk hozzá a pépesített medvehagymát, a 2 evőkanál lisztet, és dagasszuk még 2-3 percig (mindenképpen kell hozzá a liszt, mert a medvehagymától kissé lágyabb lesz kelesztés után a tészta).
  • Mindkét tésztát kézzel még egy kicsit dagasszuk át, hogy szép sima legyen, tegyük külön-külön tálba, szórjuk meg egy pici liszttel, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen, kelesszük kb. egy óra alatt a duplájára.
  • Amikor a tészták megkeltek, először a sima tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra. A medvehagymás tésztát is borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, és ezt is nyújtsuk ki akkorára, mint az előző tésztát. Arra figyeljünk, hogy a kinyújtott tészták ne legyenek nagyobbak, mint a forma, amiben sütni fogjuk.
  • A fehér tésztát kenjük le vékonyan olajjal, majd helyezzük rá a medvehagymás tésztát, és tekerjük fel úgy, mint a bejglit. Egy 20x10 cm-es sütőformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a feltekert tésztát.
  • Takarjuk le konyharuhával, és langyos helyen kelesszük újra 30 percig. A sütőformát sütőpapírral is kibélelhetjük, akkor viszont nem kell kizsírozni és lisztezni.
  • A tojássárgáját keverjük össze a tejjel, és amikor a tészta újra megkelt, kenjük le vele a tetejét. Tegyük 180 C-ra előmelegített sütőbe, és süssük 25-30 perc alatt szép pirosra.
  • Ha a kalács kezdene nagyon barnulni, takarjuk le alufóliával, és úgy süssük tovább. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, kalács, medvehagyma, sós, sós sütemény

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating