Meggyes kukoricaderce
Meggyes kukoricaderce
Hozzávalók
A tésztához:
- 500 ml tej
- 170 gramm kukoricadara (jelölten gluténmentes)
- 1/2 teáskanál só
- 2 darab tojás
- 50 gramm vaj
- 70 gramm cukor
Krémhez:
- 1 üveg meggylekvár (380 g)
- 200-300 ml fekete tea vagy víz (függ a lekvár sűrűségétől)
- 1 evőkanál méz
- 2 csomag színtelen tortazselé
Tetejére:
- 200 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál finomra reszelt étcsokoládé vagy csokoládé tortadara
Instrukciók
- A tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a sót, a kukoricadarát, és kevergetve sűrűre főzzük. A cukrot előbb a vajjal, majd a tojásokkal habosra keverjük, és apránként hozzákeverjük a kihűlt kukoricakásához.
- Egy 26 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.
- Nem lesz magas a tészta, vagyis sütés közben valamennyit megemelkedik, de hűlés közben össze fog esni, de így jó.
- Miután kihűlt a tészta, elkészítjük a krémet. A lekvárt a teával (vagy vízzel) és a mézzel felforraljuk, beleszórjuk a tortazseléport, kevergetve teljesen feloldjuk benne, majd hagyjuk kicsit hűlni.
- Közben a kihűlt tésztát tálra tesszük, köré tesszük a tortakarikát (ha túl nagy lenne az a karika, amit a sütéskor használtunk, vegyünk egy 22 cm átmérőjűt, és azt teljesen kinyitva köré tudjuk tenni).
- Öntsük rá a még folyékony meggyzselét, és hűtőben dermesszük meg. A tejszínt a fixálóval, a vaníliás cukorral és a porcukorral verjük kemény habbá, és töltsük habzsákba.
- Tálaláskor a tortát a forma mellett vágjuk körbe egy forró vízbe mártott késsel, majd óvatosan vegyük le a tortagyűrűt. Díszítsük ki a tetejét a tejszínhabbal, és szórjuk meg a lereszelt étcsokival.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)