Sign In

Méteres kalács

 

Méteres kalács

Elkészítési idő 1 óra 40 perc
Kategória Pékáru receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 2 rúd

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 4 darab tojás
  • 200 gramm cukor
  • 100 ml étolaj
  • 100 ml meleg víz
  • 250 gramm Miklós' Universal mix vagy rizsliszt
  • 12 gramm sütőpor
  • 1 púpozott evőkanál kakaópor

A krémhez:

  • 300 gramm porcukor
  • 80 gramm puncs pudingpor vagy eper ízű pudingpor
  • 250 gramm puha vaj
  • 600 ml tej
  • 2 evőkanál rum

A csokoládébevonathoz:

  • 300 gramm étcsokoládé
  • 2 evőkanál étolaj

Instrukciók
 

  • A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
  • Az őzgerincformákat kivajazzuk és kilisztezzük.
  • A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a vizet és az olajat is hozzáadjuk, utoljára pedig a sütőporos lisztet is hozzákeverjük.
  • A tészta felét az egyik formába öntjük, a másik felébe pedig belekeverjük a kakaóport, és a másik formába simítjuk. 180 C fokon sütjük kb. 30 percig, tűpróbáig.
  • Ha megsült, fordítsuk ki a formából, és hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel a bordák mentén.
  • Krém elkészítése: A vajat habosra keverjük a porcukorral és a rummal.
  • A pudingot először egy kis tejjel keverjük csomómentesre, majd a többi tejet hozzáadva főzzük sűrűre. Ha már langyos a puding, keverjük a vajas krémhez.
  • Egy hosszú tálra tegyük a süteményszeleteket, világos-kakaós felváltva, a krémmel összeragasztva. Kettő rudat készítsünk.
  • A csokoládét az olajjal, vízgőz felett olvasszuk meg félig, majd a gőzről levéve kevergessük tovább olvadásig. Vonjuk be vele a sütemények tetejét, és tegyük hűtőbe, hogy szépen megdermedjen és összeérjen a sütemény.
  • Tálaláskor forró vízbe mártott késsel, ferdén szeleteljük, akkor lesz ilyen szép csíkos.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, kalács, pékáru

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating