Mézes kölesfelfújt
Mézes kölesfelfújt
Hozzávalók
- 50 gramm vaj
- 250 gramm köles (jelölten gluténmentes)
- 700 ml tej
- 1/2 mk só
- 4 darab tojás
- 100 ml tejföl
- 6-8 evőkanál méz
- 50 gramm aszalt vagy kandírozott gyümölcs esetleg mazsola
A forma kikenéséhez:
- 1 teáskanál vaj
- 1 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
- 8 evőkanál lekvár
- 4 evőkanál méz
- 4 evőkanál citromlé
Instrukciók
- A kölest alaposan átöblítjük, majd a megolvasztott vajon felforrósítjuk.
- Hozzáöntjük a szintén felmelegített tejet, megsózzuk, majd fedő alatt, kis lángon, időnként megkeverve, addig főzzük, amíg az összes tejet felszívja. Ezután elzárjuk alatta a gázt, és hagyjuk, hogy teljesen megpuhuljon, és kihűljön.
- A tojások sárgáját a mézzel és a tejföllel jó habosra keverjük, a kihűlt köleshez adjuk a kandírozott gyümölcsökkel együtt, végül a kemény habbá vert fehérjével lazítjuk.
- A masszát kivajazott, zsemlemorzsával behintett püspökkenyérsütőbe (30x11x7cm) simítjuk. 180 C fokra előmelegített sütőben 55-60 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
- Miután megsült, 10 percnyi pihentetés után egy hosszúkás tálra borítjuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágva, melegen, 1-1 kanálka lekvárral, vagy citromlével összekevert mézzel megcsorgatva tálaljuk, de kihűlve 1-2 gombóc fagyit is adhatunk mellé.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)