Olaszos szűzpecsenye
Olaszos szűzpecsenye
Hozzávalók
A húshoz:
- 400 gramm sertésszűzpecsenye
- 1 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
A töltelékhez:
- 150 gramm reszelt sajt
- 1/4 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- 6 evőkanál olívaolaj
A mártáshoz:
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 500 ml paradicsomlé
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
- 1 darab babérlevél
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál citromlé
- 1,5 teáskanál rizsliszt
- 2 evőkanál bazsalikom aprított, lehetőleg friss
Instrukciók
- A szűzpecsenyét 4 egyforma részre vágjuk, majd spirál alakban szeletté vágjuk.
- A szeleteket kicsit kiverjük, majd sózzuk, borsozzuk, és félretesszük.
- A töltelékhez a reszelt sajtot összekeverjük a többi hozzávalóval, az étolaj kivételével.
- A sajtos masszát a hússzeletekre kenjük.
- A szeleteket feltekerjük, és fogvájóval megtűzzük.
- Az olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, és a tekercseket minden oldalukról 4-4 perc alatt átsütjük. Ha kész, lecsöpögtetve félretesszük.
- A visszamaradó olajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a lisztet és a sűrített paradicsomot, kicsit pirítjuk.
- Apránként, kevergetés közben, felöntjük a paradicsomlével, hozzáadjuk a babérlevelet, majd a bazsalikomot, és pár perc alatt közepesen sűrű mártássá főzzük.
- A hústekercsekből kihúzzuk a fogvájót, a mártásba tesszük őket, és 10-15 percig lassú tűzön, néha megkeverve, átmelegítjük. Olívaolajjal meglocsolt spagettivel kínáljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)