Parajos galuska sajtmártással
Parajos galuska sajtmártással
Hozzávalók
A galuskához:
- 120 gramm fagyasztott spenót
- 120 gramm zsírszegény túró
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál só
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 gramm zabpehelyliszt (jelölten gluténmentes)
- kb. 130 ml víz
- 2 evőkanál napraforgóolaj
A sajtmártáshoz:
- 100 gramm tejszínes krémsajt
- 100 ml főzőtejszín
- 1/2 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
- 100 gramm szeletelt bacon szalonna
Instrukciók
- A parajpürét szobahőmérsékleten fölengedjük, majd a keletkező lével együtt egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a villával összetört túrót, a tojásokat, a zúzott fokhagymát, a napraforgóolajat, a zabpehelylisztet, és annyi vizet, hogy a hagyományos galuskatésztához hasonló állagú legyen.
- A galuskatésztát sós, lobogó vízbe szaggatjuk, és miután a galuskák feljöttek a víz felszínére, még 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és az olajjal összeforgatjuk, hogy ne ragadjanak össze.
- Közben elkészítjük a mártást is. A főzőtejszínt és a krémsajtot összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, és éppen csak egyet forralunk rajta.
- A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és ropogósra sütjük.
- Tálaláskor a sajtmártást a nokedlira csorgatjuk, majd megszórjuk a ropogósra sütött szalonnával.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)