Párizsis virágok
Párizsis virágok
Hozzávalók
- 250 gramm Miklós' Universal mix
- 15 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 150-170 ml tej 2,8%-os
- 1 teáskanál só
- 30 gramm vaj
A töltelékhez:
- 12 szelet párizsi
A lekenéshez:
- 1 darab tojás
A tetejére:
- ízlés szerint szezámmag
- ízlés szerint lenmag
- ízlés szerint mák
Instrukciók
- A langyos tejhez keverjük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
- A liszthez öntjük, a sót, a kockákra vágott vajat, a felfuttatott élesztőt, és jól összegyúrjuk, bedagasztjuk.
- Tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságú kb. 8 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. A fele tésztára teszünk a párizsiból, majd befedjük őket egy üres koronggal.
- A képeken látható módon 8 vágást ejtünk rajtuk úgy, hogy a közepüket nem vágjuk át, kb. 1 cm rész egyben marad. Két egymás melletti cikket megfogunk, és kifelé (vagy befelé) tekerünk rajtuk egyet. Így járunk el minden cikkel.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és hagyjuk 20 percig pihenni.
- Ezután felvert tojással megkenjük őket, majd megszórjuk szezámmaggal és mákkal.
- 180 C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)