Party vajas kifli
Party vajas kifli
Hozzávalók
- 100 gramm Miklós' Universal mix
- 100 gramm Schar mix B
- 50 gramm Schar mix Dunkel
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 1 teáskanál só
- 10 gramm élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 170 ml langyos tej
- 50 gramm olvasztott vaj
A tetejére:
- 1 darab tojás
- 1 mokkáskanál só
- 1 teáskanál lenmag
- 1 teáskanál szezámmag
- 1 mokkáskanál dekor só
Instrukciók
- A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, hozzáöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk, és minimum fél óra alatt duplájára kelesztjük.
- Amikor a tészta megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
- Ezután a cipókból egyenként kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapokat átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közepén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük. A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.
- A sütőt közben előmelegítjük és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
- A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk reszelt sajttal, szezámmaggal, aztán 200 C-on pirosra sütjük őket.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)