Rakott cukkini, sajttal
Rakott cukkini, sajttal
Hozzávalók
- 800 gramm cukkini
- 1/2 teáskanál só
- 60 gramm vaj
- 50 gramm rizsliszt
- 400 ml tej
- 3 darab tojássárgája
- 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1/4 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 400 gramm Brie sajt (2 x 20 gramm)
- 500 gramm paradicsom
Instrukciók
- A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk, hámozás nélkül fél centis szeletekre vágjuk, gyengén besózzuk, és félrerakjuk, amíg a mártást elkészítjük.
- Egy közepes sütőtálat vagy tepsit kivajazunk, majd a maradék vajat lábasba tesszük, felolvasztjuk, a lisztet kevergetve 1-2 perc alatt megfuttatjuk benne, majd a tejet apránként hozzáöntve, kevergetve, sűrű mártássá főzzük. A tűzről lehúzva a tojások sárgáját is hozzákeverjük.
- Megsózzuk, megborsozzuk, majd a szerecsendióval és a felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Az egyik csomag sajtot vékony csíkokra vágjuk, a mártásba keverjük.
- A cukkinit lecsepegtetjük, egyharmadát a kivajazott tálba terítjük. Egy kevés mártással megkenjük. Erre kerül egy sor felkarikázott paradicsom, egy leheletnyi só, és tetejébe ültetjük a szeletekre vágott sajtot.
- Még kétszer megismételjük a műveletet, de figyeljünk, hogy a tetején mártás és sajt legyen.
- A sajtot a sütési idő utolsó 15 percében tesszük a tetejére, hogy ne égjen meg.
- 180 C fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Melegen nem lehet szépen tálalni, de másnapra szépen összeáll, és még szeletelni is lehet.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)