Sajtos-tojásos-sonkás pite
Sajtos-tojásos-sonkás pite
Hozzávalók
- 180 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 1/2 mokkáskanál só
- 150 gramm vaj
- 2-3 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 200 gramm kecskesajt
- 200 gramm natúr krémsajt
- 200 ml főzőtejszín
- 3 darab nyers tojás
- 3 darab főtt tojás
- 200 gramm füstölt főtt sonka
- 1 teáskanál kakukkfű szárított
- 200 gramm koktélparadicsom
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fehér bors
Instrukciók
- A lisztet és a sót az apró kockákra vágott hideg vajjal a két tenyerünk között összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal, hogy ne legyen ideje megmelegedni a vajnak a kezünktől, összegyúrjuk.
- Enyhén meglisztezett gyúrólapon, a pitesütő méreténél (26 cm) egy kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy oldala is legyen a pitének, picit meglisztezzük a tészta tetejét, feltekerjük és beletesszük a pitesütőbe.
- Kitekerjük, eligazgatjuk, a nagyon túllógó részeket levágjuk, 30 percre betesszük a hűtőbe, majd villával kicsit megszurkáljuk, és 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
- Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük a tölteléket. A kecskesajtot lereszeljük, a krémsajtot, a tejszínt és a nyers tojásokat hozzáadjuk. Enyhén megsózzuk, borsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük, jól összekeverjük.
- A főtt tojásokat karikára vágjuk, az elősütött tésztára sorakoztatjuk, a sonkát vékonyabb csíkokra vágjuk, a tojásra szórjuk, majd a sajtos masszát a tetejére öntjük, szépen elsimítjuk, végül rászórjuk a félbevágott apró paradicsomokat.
- A pitét a sütőbe visszatéve, változatlan hőfokon, kb. 30 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből, 15 percnyi pihentetés után cikkekre vágva, friss fejes salátával tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)