Sign In

Receptek

Sajtos-tojásos-sonkás pite

 

Sajtos-tojásos-sonkás pite

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 8 szelet

Hozzávalók
  

  • 180 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 1/2 mokkáskanál
  • 150 gramm vaj
  • 2-3 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 200 gramm kecskesajt
  • 200 gramm natúr krémsajt
  • 200 ml főzőtejszín
  • 3 darab nyers tojás
  • 3 darab főtt tojás
  • 200 gramm füstölt főtt sonka
  • 1 teáskanál kakukkfű szárított
  • 200 gramm koktélparadicsom
  • 1 mokkáskanál
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fehér bors

Instrukciók
 

  • A lisztet és a sót az apró kockákra vágott hideg vajjal a két tenyerünk között összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal, hogy ne legyen ideje megmelegedni a vajnak a kezünktől, összegyúrjuk.
  • Enyhén meglisztezett gyúrólapon, a pitesütő méreténél (26 cm) egy kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy oldala is legyen a pitének, picit meglisztezzük a tészta tetejét, feltekerjük és beletesszük a pitesütőbe.
  • Kitekerjük, eligazgatjuk, a nagyon túllógó részeket levágjuk, 30 percre betesszük a hűtőbe, majd villával kicsit megszurkáljuk, és 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  • Amíg a tészta a hűtőben pihen, elkészítjük a tölteléket. A kecskesajtot lereszeljük, a krémsajtot, a tejszínt és a nyers tojásokat hozzáadjuk. Enyhén megsózzuk, borsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük, jól összekeverjük.
  • A főtt tojásokat karikára vágjuk, az elősütött tésztára sorakoztatjuk, a sonkát vékonyabb csíkokra vágjuk, a tojásra szórjuk, majd a sajtos masszát a tetejére öntjük, szépen elsimítjuk, végül rászórjuk a félbevágott apró paradicsomokat.
  • A pitét a sütőbe visszatéve, változatlan hőfokon, kb. 30 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből, 15 percnyi pihentetés után cikkekre vágva, friss fejes salátával tálaljuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, pite, sajt, sajtos, sonka, sós sütemény, tojás

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating