Sign In

Receptek

Sárgabarackos gombóc

 

Sárgabarackos  gombóc

Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 18 db

Hozzávalók
  

  • 500 gramm burgonya lehetőleg a sárga, lisztesebb fajta
  • 1 teáskanál
  • 100 gramm kukoricaliszt vagy rizsliszt
  • 100 gramm Schar mix B vagy Miklós' Universal mix
  • 20 gramm puha margarin
  • 2 darab tojás
  • 20 gramm kukoricaliszt vagy rizsliszt a gyúráshoz, nyújtáshoz

A töltelékhez:

  • 18-20 szem apróbb sárgabarack
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 mokkáskanál fahéj

A tálaláshoz:

  • 2 evőkanál étolaj
  • 50 gramm gluténmentes zsemlemorzsa
  • 40 gramm fahéjas porcukor

Instrukciók
 

  • A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt, az összes többi tésztához valóval összegyúrjuk. Ne adjuk hozzá egyszerre az összes lisztet, mert függ a tojások nagyságától, és attól, hogy mennyire vizes a krumpli, hogy mennyi lisztet fog felvenni a tészta.
  • Akkor jó, ha puha, könnyen gyúrható, de már nem esik szét, és gyúrás közben nem érezzük, hogy „izzad” a tészta.
  • Érdemes ellenőrzésképpen egy darabka tésztát a gyöngyöző vízben kifőzni. Ha túl lágy, egy kevés lisztet, ha túl kemény, egy kevés margarint gyúrjunk bele.
  • A megmosott barackokat szemenként egy pillanatra forró vízbe mártjuk, így könnyebben lehúzhatjuk a héját (én nem húztam le), majd kimagozzuk. A magok helyére egy kevés fahéjas porcukrot, esetleg egy szem mandulát teszünk.
  • A tésztát lisztezett gyúrólapon 1 cm vastagra nyújtjuk, és 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
  • Mindegyik közepébe egy szem barackot teszünk, a tésztával becsomagoljuk, és gombóccá formáljuk.
  • Forrásban lévő sós vízbe tesszük, óvatosan kicsit megmozgatjuk őket, hogy ne tapadjanak le, majd megfőzzük. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, 2-3 percig még főzzük, utána szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük, és az olajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
  • Nekem ebből a mennyiségből 18 darab gombóc lett. Megfőztem mindet, majd a felét lefagyasztottam. Jobb megfőzve fagyasztani, így nem érhet bennünket később kellemetlen meglepetés 🙂 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, gombóc, sárgabarack

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating