Savanyú káposztás-kolbászos pizza
Savanyú káposztás-kolbászos pizza
Hozzávalók
A tésztához:
- 10 gramm friss élesztő
- 220 ml víz langyos
- 1 teáskanál cukor
- 340 gramm Naturbit Pizza lisztkeverék
- 1,5 teáskanál só
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 1 mokkáskanál oregánó
- 1 mokkáskanál bazsalikom
- 1 mokkáskanál kakukkfű
A savanyú káposztás feltéthez:
- 100 gramm bacon szalonnakocka
- 1 darab lila hagyma nagyobb fej
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 250 gramm savanyú káposzta
- 1 mokkáskanál tárkony szárított
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál cukor
- 1 mokkáskanál só
- 50 gramm füstölt kolbász
- 100 gramm tejföl
- 1 darab tojás
A kolbászos feltéthez:
- 30 gramm sűrített paradicsom
- 1/4 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál oregánó
- 1 mokkáskanál bazsalikom
- 1 mokkáskanál kakukkfű
- 1 darab paradicsom nagyobb
- 1 darab lila hagyma kisebb
- 100 gramm füstölt kolbász
- 30 gramm pizza mozzarella sajt
Instrukciók
- Először a savanyú káposztás feltétet készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. A szalonnakockák zsírját kiolvasztjuk, a pörcöket kiszedjük, félretesszük. A felaprított hagymát a zsírra dobjuk, hozzáadjuk az olajat, megdinszteljük, majd rászórjuk a kinyomkodott, rövidebbre vágott káposztát. Pár percig erősebb lángon pirítjuk, majd sózzuk, fűszerezzük, felöntjük 60 ml vízzel, majd fedő alatt kb. 25 perc alatt puhára pároljuk, a végén zsírjára sütjük, majd kihűtjük.
- Amíg a káposzta párolódik és hűl, addig elkészítjük a tésztát. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben, a lisztet tálba mérjük, összekeverjük a sóval, a fűszerekkel, majd a felfuttatott élesztővel. Simára kidagasztjuk, a vége felé hozzádagasztjuk az olajat is. Egy jól gyúrható, viszonylag lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Lehet robotgéppel is csinálni, én jobban szeretem kézzel dagasztani, mert jobban érzem a tészta állagát.
- Gombóccá gyúrjuk, olajjal lekenjük, konyharuhával letakarva langyos, huzatmentes helyen a duplájára kelesztjük. A kelesztési idő nagyban függ a környezet hőmérsékletétől, és az élesztő aktivitásától, 40-80 perc között változhat.
- Amíg a tészta kel, a tojást összekeverjük a tejföllel, majd a kihűlt káposztához adjuk a karikára vágott, héj nélküli kolbásszal és a szalonnapörc nagy részével együtt. A kolbászos feltéthez karikára vágjuk a kolbászt és a hagymát, szeletekre a paradicsomot. A sűrített paradicsomot összekeverjük kb. 20-30 ml vízzel és a sóval. A sajtot lereszeljük a reszelő nagyobbik lyukán.
- Amikor a tészta megkelt, lisztezett gyúrólapon sütőlemez méretűre kinyújtjuk, majd áttesszük az olajjal megkent sütőlemezre, szépen eligazgatjuk. Kicsit hagyjuk még kelni, aztán olajjal megkenjük, és az egyik felére rákanalazzuk a káposztás feltétet, és megszórjuk a maradék szalonnapörccel.
- A tészta másik felét megkenjük a paradicsomos szósszal, rászórjuk a kolbászt, hagymát, paradicsomot, a fűszereket, végül a reszelt sajtot, és 200-220 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)