Sólet – cserépedényben
Sólet - cserépedényben
Hozzávalók
- 400 gramm száraz fehér bab
- 2 darab kisebb libacomb
- 50 gramm bacon szalonna
- 1 darab nagy faj vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál majoránna
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 100 gramm barna rizs
- 3 teáskanál só
- 2-3 darab tojás
- 400 ml füstölt hús főzőleve
Instrukciók
- A babot előző este beáztatjuk. Másnap a libacombokról lefejtjük a bőrt, kisebb darabokra vágjuk, és kisütjük a zsírját. A hagymát 2 evőkanál libazsíron megdinszteljük, a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát is.
- Másnap leszűrjük a babot, és az előzőleg szintén beáztatott cseréptálba szórjuk, hozzáadjuk a megmosott árpagyöngyöt (barna rizst), a megdinsztelt hagymát, sót, borsot, majoránnát, és jól összekeverjük.
- Felöntjük dupla mennyiségű vízzel és a füstölt hús főzőlevével, majd ráfektetjük a libacombokat, és betesszük a tálat, lefedve, a hideg sütőbe. A közepesnél kicsit kisebb hőmérsékleten (150-160 fok) sütjük-pároljuk. 60 perc után kicsit átkeverjük, megkóstoljuk, ha szükséges pótoljuk még a sót és a vizet.
- Ezután még kb. 2 óra hosszat tovább sütjük, néha ellenőrizzük a folyadékot, nehogy leégjen. Az utolsó 30 percben az alaposan megmosott tojásokat is beletesszük. Akkor jó, ha a leve olyan sűrű, mint a pörköltnek.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)