Sonkás-sajtos kelbimbó
Sonkás-sajtos kelbimbó
Hozzávalók
- 450 gramm kelbimbó fagyasztott
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 100 gramm főtt, füstölt sonka
- 100 gramm reszelt sajt
- 50 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 1 púpozott evőkanál rizsliszt
- 250 ml tej
- 1/2 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál szerecsendió őrölt
- 1/4 mokkáskanál tarka bors durvára őrölt
A tál kikenéséhez, szóráshoz:
- 1 teáskanál vaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa (gluténmentes)
Instrukciók
- A fagyasztott kelbimbót felengedés nélkül sós, szódabikarbónás vízben 10-12 perc alatt roppanósra főzzük, majd leszűrjük. A lisztet a vajon megfuttatjuk, majd apránként, kevergetés közben felöntjük a tejjel, ízlés szerint sózzuk, ízesítjük a szerecsendióval és a borssal.
- Pár perc alatt besűrítjük, a rizslisztest jobban meg kell főzni, hogy később ne híguljon fel. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tojást, és a reszelt sajtot.
- Egy tűzálló tálat (23 cm) kivajazunk, zsemlemorzsával beszórjuk, belerakosgatjuk a kelbimbókat, rászórjuk az apró kockára vágott sonkát, majd rácsorgatjuk a sajtos besamelt.
- 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul (kb. 20-25 perc).
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)