Sign In

Spenóttorta

 

Spenóttorta

Elkészítési idő 1 óra 40 perc
Kategória Sós sütemények, Torta receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 8 szelet

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 150 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 50 gramm burgonyapehely
  • 1 teáskanál
  • 6 gramm sütőpor
  • 1 mokkáskanál fokhagymapor
  • 80 gramm Rama margarin
  • kb. 120 ml víz

A töltelékhez:

  • 1 darab közepes fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 600 gramm spenót (fagyasztott)
  • 250 gramm tehéntúró
  • 3 darab nyers tojás
  • 1,5 teáskanál
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 30+10 gramm parmezánsajt reszelt
  • 4 darab főtt tojás
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál napraforgóolaj a tetejére

Instrukciók
 

  • Összevegyítjük a lisztet, a burgonyapelyhet, a sót, a sütőport és a fokhagymaport. Hozzáadjuk a felaprított hideg vajat, és elmorzsoljuk a liszttel.
  • Ezután apránként hozzáadagoljuk a vizet, és összegyúrjuk. Egy nagyon jó állagú, könnyen gyúrható, aránylag puha tésztát kell kapnunk.
  • Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon. A felengedett spenótot alaposan lecsöpögtetjük, kicsit ki is nyomkodjuk, majd a dinsztelt hagymához adjuk. 1-2 percig pároljuk, amíg a leve egy kicsit elpárolog, majd levesszük a tűzről.
  • Hozzákeverjük a túrót, a fokhagymaport (friss fokhagymával még finomabb), a sót, a borsot, a 3 tojást, és végül a reszelt sajtot.
  • A tésztát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk, a nagyobbik részt kb. 30cm-es körré nyújtjuk, picit meglisztezzük, és feltekerve belehelyezzük egy 22cm-es kapcsos tortaformába, majd kitekerjük, és eligazítjuk a tésztát, hogy a forma oldalát is fedje.
  • Belekanalazzuk a spenótos tölteléket, egyenesre igazgatjuk a tetejét, majd 4 mélyedést készítünk, ahová bebújtatjuk a főtt tojásokat. Egy-egy csipetnyi vajat teszünk a tojások tetejére.
  • Kinyújtjuk a másik tésztalapot is, ezt már a forma méretére, és ráhelyezzük a töltelék tetejére.
  • A maradék tésztából apró mintákat szaggathatunk, az aljukat kicsit vizezzük meg, hogy hozzátapadjanak a másik tésztához.
  • A torta tetejét kenjük meg olajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg 60 perc alatt.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, sós sütemény, spenót, torta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating