Szalonnás gombóc
Szalonnás gombóc
Hozzávalók
A tésztához:
- 600 gramm burgonya
- 2 darab tojás
- 2 teáskanál só
- 200 gramm Miklós' Universal mix vagy rizsliszt
A töltelékhez:
- 300 gramm húsos, főtt császárszalonna
- 2 darab közepes vöröshagyma
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- 1/4 mokkáskanál őrölt szerecsendió
A lekenéshez:
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál tej
- 1/4 mokkáskanál só
A tálaláshoz:
- 175 gramm tejföl
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1/4 mokkáskanál só
Instrukciók
- A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjastól, sós vízben megfőzzük.
- Kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Miután teljesen kihűlt, hozzáadjuk a sót, a 2 tojást, a liszt egy részét, majd gyúródeszkára borítjuk, és még annyi lisztet gyúrunk hozzá, hogy egy könnyen gyúrható, de ne ragacsos tésztát kapjunk.
- Henger alakúra formáljuk, és letakarva betesszük a hűtőbe 1 órára.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben a szintén felaprított hagymával együtt megsütjük. A petrezselyemmel és a szerecsendióval fűszerezzük, kihűtjük.
- A pihentetett tésztát 12 karikára osztjuk, mindegyik karikát enyhén lisztezett gyúrólapon kézzel kicsit laposabbra, nagyobbakra igazgatjuk, úgy hogy a középső rész legyen egy kicsit vastagabb.
- Minden korongra teszünk 2-2 teáskanálnyi sült szalonnát, szépen becsomagoljuk, és gombócokat formálunk.
- Sütőpapírral borított sütőlapra rakosgatjuk, és 180 C fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük őket.
- Akkor kivesszük a tepsit, és a gombócokat lekenjük a tejjel és a sóval összekevert tojással.
- Majd további 5 percre visszatesszük a sütőbe.
- Melegen tálaljuk a zúzott fokhagymával és sóval összekevert tejföllel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)