Sign In

Receptek

Szalonnás gombóc

 

Szalonnás gombóc

Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Kategória Főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 12 db

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 600 gramm burgonya
  • 2 darab tojás
  • 2 teáskanál
  • 200 gramm Miklós' Universal mix vagy rizsliszt

A töltelékhez:

  • 300 gramm húsos, főtt császárszalonna
  • 2 darab közepes vöröshagyma
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem
  • 1/4 mokkáskanál őrölt szerecsendió

A lekenéshez:

  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál tej
  • 1/4 mokkáskanál

A tálaláshoz:

  • 175 gramm tejföl
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1/4 mokkáskanál

Instrukciók
 

  • A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjastól, sós vízben megfőzzük.
  • Kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Miután teljesen kihűlt, hozzáadjuk a sót, a 2 tojást, a liszt egy részét, majd gyúródeszkára borítjuk, és még annyi lisztet gyúrunk hozzá, hogy egy könnyen gyúrható, de ne ragacsos tésztát kapjunk.
  • Henger alakúra formáljuk, és letakarva betesszük a hűtőbe 1 órára.
  • Közben elkészítjük a tölteléket. A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben a szintén felaprított hagymával együtt megsütjük. A petrezselyemmel és a szerecsendióval fűszerezzük, kihűtjük.
  • A pihentetett tésztát 12 karikára osztjuk, mindegyik karikát enyhén lisztezett gyúrólapon kézzel kicsit laposabbra, nagyobbakra igazgatjuk, úgy hogy a középső rész legyen egy kicsit vastagabb.
  • Minden korongra teszünk 2-2 teáskanálnyi sült szalonnát, szépen becsomagoljuk, és gombócokat formálunk.
  • Sütőpapírral borított sütőlapra rakosgatjuk, és 180 C fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük őket.
  • Akkor kivesszük a tepsit, és a gombócokat lekenjük a tejjel és a sóval összekevert tojással.
  • Majd további 5 percre visszatesszük a sütőbe.
  • Melegen tálaljuk a zúzott fokhagymával és sóval összekevert tejföllel.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó főétel, gluténmentes, gombóc, szalonna

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating