Szatmári bableves – gluténmentes
A bablevest is tájegységenként különbözőképpen készítik! 🙂
Szatmári bableves (Gluténmentesen is)
A bablevest is tájegységenként különbözőképpen készítik! 🙂
Hozzávalók
- 250 gramm száraz tarkabab
- 1 darab vöröshagyma
- 6 evőkanál napraforgóolaj három részletben
- 1 evőkanál só
- 3 darab babérlevél
- 250 gramm savanyú káposzta
- 1 púpos evőkanál rizsliszt
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 250 gramm lecsókolbász
- 1 csokor kapor
- 100 gramm tejföl
Instrukciók
- A babot hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára. Másnap a hagymát megdinszteljük 2 evőkanál olajon, majd rászórjuk a leöblített, beáztatott babot, felöntjük 1,6 liter vízzel, hozzáadjuk a sót, a babérlevelet. Felforraljuk, majd kis lángon, fedő alatt, félpuhára főzzük.
- A káposztát, ha szükséges, kicsit kiöblítjük, rövidebbre vágjuk, a babhoz adjuk, és tovább főzzük, amíg a káposzta is megfő. A lisztből 2 evőkanál olajjal rántást készítünk, a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, levesszük a tűzről, a fűszerpaprikát és egy-két kanál tejfölt is hozzákeverünk.
- Kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd a leveshez öntjük, és pár perc alatt besűrítjük vele a levest. Kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd a leveshez öntjük, és pár perc alatt besűrítjük vele.
- A kolbász bőrét lehúzzuk, karikára vágjuk, a maradék olajon megpirítjuk, majd a leveshez adjuk. Tálaláskor a levest a kaporral megszórjuk, és tejföllel kínáljuk.