Székely pogácsa – barna rizslisztből
Székely pogácsa - barna rizslisztből
Hozzávalók
- 30 gramm friss élesztő
- 250 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 500 gramm barna rizsliszt
- 1,5 evőkanál útifűmaghéj
- 100 ml tejföl
- 100 gramm vaj vagy margarin
- 1,5 teáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 200 gramm darált töpörtyű vagy töpörtyűkrém
A nyújtáshoz, hajtogatáshoz:
- 20 gramm barna rizsliszt
A tepsi kikenéséhez:
- 1 mokkáskanál vaj
A pogácsák lekenéséhez, szórásához:
- 1 darab tojás
- 1 mokkáskanál köménymag
- 20 gramm trappista sajt
Instrukciók
- Az élesztőt 100 ml langyos tejben felfuttatjuk. Az útifűmaghéjat 150 ml langyos tejben elkeverjük, és félretesszük, amíg megkocsonyásodik. A lisztet egy tálba mérjük, és vajjal elmorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a sót, a borsot, a tejfölt, majd a felfutott élesztővel és a kocsonyás útifűmaghéjjal összegyúrjuk.
- Lisztezett nyújtólapra borítjuk a tésztát, pár perc alatt egyneművé gyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk.
- Rákenjük a darált töpörtyűt, majd felcsavarjuk, mint a bejglit.
- Meglisztezzük a nyújtólapot, a tésztát 90 fokkal elforgatjuk, majd ismét kinyújtjuk, és ismét feltekerjük. Tiszta konyharuhával letakarjuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk, majd még kétszer megismételjük a nyújtást, csavarást, a forgatással együtt.
- Végül kb. 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tészta tetejét késsel berácsozzuk, 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, vajjal kikent tepsire sorakoztatjuk. A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, a köménymaggal és a reszelt sajttal megszórjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 per alatt pirosra sütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)