Sign In

Receptek

Székelygulyás

 

Székelygulyás

Elkészítési idő 1 óra 20 perc
Kategória Leves receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

  • 800 gramm sovány sertéslapocka
  • 1 fej nagy hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1000 gramm savanyú káposzta
  • 1 darab zöldpaprika (hegyes, csípős is lehet)
  • 1 darab paradicsom
  • 3 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1/2 mokkáskanál köménymag
  • 1/2 mokkáskanál kakukkfű
  • 1/2 mokkáskanál borsikafű
  • 1 teáskanál tárkony
  • 2 darab babérlevél
  • 400 ml tejföl (300+100 ml)
  • 30 gramm rizsliszt

Instrukciók
 

  • A húst megmossuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felaprítjuk. A savanyú káposztát kissé kiöblítjük és lecsepegtetjük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, gerezdekre szeljük.
  • A zsírt felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, és élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, kissé megsózzuk, saját levében, fedő alatt kb. 40 percig, puhulásig pároljuk, azaz pörköltet készítünk.
  • A savanyú káposztát 100 ml vízzel, a babérlevéllel és a fűszerekkel puhára pároljuk (35-40 perc).
  • 3 dl tejfölt elhabarunk a rizsliszttel, a pörkölthöz adjuk, felforraljuk, aztán beleforgatjuk a káposztát, és további 5 percig forraljuk.
  • A babérlevelet kidobjuk, a káposztát mély tálba szedjük, tetejét a maradék 100 ml tejföllel díszítjük, forrón tálaljuk. Külön tejfölt és friss házikenyeret kínálhatunk hozzá. Melegítve még finomabb! 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, gulyás, gulyásleves, leves, székely

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating