Sign In

Receptek

Szerpentin és konfetti csörögefánkból

 

Szerpentin és konfetti csörögefánkból

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 250 gramm Miklós' Universal mix
  • 40 gramm porcukor
  • 20 gramm szoba-hőmérsékletű vaj
  • 2 darab tojás
  • 15 ml rum aroma nem jó!
  • 50 ml tej függ a tojás nagyságától
  • 0,5 teáskanál
  • 0,5 darab bio citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • ízlés szerint különböző színű ételfestékek
  • egy kevés rizsliszt a nyújtáshoz, formázáshoz
  • egy kevés étolaj a sütéshez

Instrukciók
 

  • Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a porcukrot, a lereszelt citromhéjat, a vanília aromát, a sót, a vajat, a tojást, a rumot, végül a tejet.
  • Kézzel összekeverjük, majd alaposan összegyúrjuk. Egynemű, puha, könnyen gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha ragad, csipet lisztet, ha kemény, akkor egy csepp tejet adunk hozzá.
  • Folpackba csomagoljuk, és minimum fél óra hosszat pihentetjük. Nem kell hűtőbe tenni!
  • A fél óra letelte után annyi részre osztjuk a tésztát, ahányféle színt szeretnénk készíteni. Én ötféle színűt készítettem: sárgát, narancssárgát, pirosat, kéket, zöldet. A színezéshez nem árt gumikesztyűt húzni!
  • A tésztagombóc közepébe csinálunk egy mélyedést, és oda cseppentjük bele az ételfestéket, és elkezdjük gyurmázni. Ha folyékony ételfestéket használunk, valószínűleg még kell hozzáadni egy kevés lisztet, vagyis a gyúródeszkára szórt liszten meghengergetni egy kicsit a tésztát, csak amennyit éppen felvesz.
  • Majdnem teljesen olyan állagúnak kell lennie, mint a kezünk melegétől megpuhult gyurmának, nem ragad, könnyen formázható. Addig gyúrjuk, amíg teljesen egyszínű lesz. Egyszerre csak egy színnel dolgozzunk, a többit hagyjuk a folpack alatt, hogy ne száradjon ki, különben törni fog.
  • Fogjuk az egyik színes tésztagombócot, és egy 1-2 mm vastagságú, kb. 15 cm széles, 40-45cm hosszú sávot nyújtunk. A sávokat 1 cm-es csíkokra vágjuk pizzaszeletelővel. A csíkokat egyenként feltekerjük a habrolóformára, az első és az utolsó tekerés fedi egymást, kicsit össze is nyomjuk a tésztát, a többiek között hézagot hagyunk. Kb. 12 habrolóra elég egy gombócnyi tészta.
  • Amikor egy színnel végeztünk, következik a sütés. Az olajat felforrósítjuk, amikor elérte a kellő hőfokot, beletesszük a formával együtt a tésztát az olajba. Ne lepődjünk meg, a tészta le fog mászni rögtön a formáról, de így jó. Egy csipesszel kivesszük a formákat, a fánkokat megfordítjuk egy pillanatra, és már kész is. Papírtörlővel borított tányérra tesszük őket, hogy a fölösleges olajat felszívja.
  • A tésztaszéleket, amik a csíkokból maradtak, összegyúrjuk, kinyújtjuk, kicsi kör alakúra kiszaggatjuk és megsütjük. Amikor az összes színnel készen vagyunk, tálra helyezzük őket, vékonyan megszórjuk porcukorral. A süti igen jól eltartható 4-5 napig, nedvességtől elzárva!  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó csörögefánk, édes sütemény, fánk, gluténmentes, konfetti, szerpentin

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating