Szezámmag-lisztes ropi
Szezámmag-lisztes ropi
Hozzávalók
- 200 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 50 gramm szezámmag-liszt
- 50 gramm bambuszrost-liszt
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 6 gramm sütőpor
- 1 teáskanál só
- 100 gramm puha margarin
- 250 gramm görög joghurt
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál köménymag
- 1 teáskanál dekor só
- 2 evőkanál barna rizsliszt a nyújtáshoz
- 1 darab tojás a lekenéshez
Instrukciók
- Egy tálba mérjük a liszteket, az útifűmaghéjat, a sütőport, a sót, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a puha vajat, elmorzsoljuk vele, majd összegyúrjuk a joghurttal. Nagyon jól formázható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
- 4 részre osztjuk a tésztát, és az egyikből egy kb. 10 cm széles, 50 mm magas csíkot nyújtunk az enyhén meglisztezett gyúrólapon. Pizza-szeletelővel 50 mm széles csíkokra vágunk. Néha lisztezzük meg a szeletelőt, hogy ne ragadjon rá a tészta.
- Fogunk egy csíkot, az élére állítjuk, meghengergetjük, majd megforgatjuk a nyújtólap szélére szórt köménymagban vagy szezámmagban. Sütőpapírral borított sütőlemezre sorakoztatjuk őket, villával felvert tojással óvatosan lekenjük, a sóval beszórjuk. A másik 3 tésztadarabot is ugyanígy készítjük el.
- 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt barnás-pirosra sütjük. Ha nincs jól megsütve, akkor nem lesz igazán ropogós, hanem inkább rágós, bár 1-2 nap után elég jól kiszárad, de inkább kemény lesz, mint ropogós.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)