Szilvás lepény
Szilvás lepény
Hozzávalók
- 150 gramm Nutri Free mix per Pane
- 150 gramm Miklós' Universal mix
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 6 gramm sütőpor
- 100 gramm puha vaj
- 1 darab tojás
- 30 gramm cukor vagy édesítő
- 2-3 evőkanál tej
- 500 gramm kimagozott szilva
- 30 gramm cukor vagy édesítő
- 1 teáskanál fahéj
A tepsi kikenéséhez:
- 1 teáskanál vaj
A lekenéshez:
- 1 darab tojás
Instrukciók
- Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra.
- Gyúrjuk össze a tésztához valókat. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy lágyan gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
- Osszuk a tésztát egy kisebb és egy nagyobb részre, a nagyobb felét nyújtsuk ki, és tegyük a vajjal kikent tepsibe. (Több darabban sikerült a tepsibe áthelyezni, de sikerült.)
- A kenéshez használt tojásfehérjével kenjük meg ezt a lapot, így megakadályozzuk, hogy a tészta átázzon sütés közben!
- Villával megszurkáljuk, majd a kimagozott, felezett szilvával szépen sorba kirakjuk a tésztát, és jól szórjuk meg a fahéjas kristálycukorral.
- A tészta másik feléből apró szíveket szaggatunk, ezekkel takarjuk be a szilvákat, de lehet a felső lapot is egy darabban a szilvára tenni, villával megszurkálni és megkenni a megmaradt tojássárgájával.
- 200 C fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10 perc után visszavesszük a hőt 180 C fokra, és további 20 perc alatt aranysárgára sütjük. Miután kihűlt, gyönyörűen lehet szeletelni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)