Színes fonott kalács
Színes fonott kalács
Hozzávalók
- 200 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 100 gramm Maria's sweet baking mix liszt
- 30 ml tej
- 50 ml tej
- 60 gramm porcukor
- 70 gramm vaj
- 2 darab tojásfehérje L-es
- 7 gramm szárított élesztő
- 1 csipet só
- 0,5 darab bio narancs reszelt héja
- 0,5 darab bio citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 teáskanál méz
- ízlés szerint néhány csepp piros és kék ételfesték
A lekenéshez:
- 1 darab tojássárgája
Instrukciók
- A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval és a porcukorral a robotgép keverőtáljában. 50 ml langyos tejet összekeverünk a szárított élesztővel, hozzáadjuk a lisztes keverékhez.
- A reszelt citrom és narancs héját összekeverjük a vanília aromával és a mézzel, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és összekeverjük.
- Ezután hozzáadjuk a tojásfehérjét, és addig keverjük, amíg a tészta összeáll, majd hozzáadjuk a felkockázott, puha vajat, és addig dagasztjuk, amíg egy teljesen homogén tésztát kapunk.
- A megdagasztott tésztát három részre osztjuk, az egyik részhez hozzágyúrjuk kézzel a 10 ml tejben feloldott kék ételfestéket, a másik részhez a szintén 10 ml tejben feloldott pár csepp piros ételfestéket, a harmadikhoz festék nélkül gyúrjuk hozzá a tejet. Ha ragadna, egy pici lisztet adjunk hozzá. Ezután langyos helyen, letakarva, kelesszük egy óra alatt a duplájára.
- A megkelt bucikat ezután borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, gyúrjuk át, és letakarva kelesszük újra 30 percig. Az újrakelesztett bucikból ezután sodorjunk egy-egy rudat, majd fonjuk össze. A sütőformát (12 x 22 cm) zsírozzuk és lisztezzük ki, helyezzük bele a megfont kalácsot, majd langyos helyen kelesszük egy óra hosszat, hogy a tészta teljesen megtöltse a sütőformát.
- Mielőtt betennénk a sütőbe a kalácsot, kenjük le a tojássárgájával. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten (180 C-on) süssük 30-35 perc alatt készre. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával, és úgy süssük tovább. A sütőből kivett kalácsot pár percig hagyjuk a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)