Sign In

Receptek

Színes fonott kalács

 

Színes fonott kalács

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 200 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 100 gramm Maria's sweet baking mix liszt
  • 30 ml tej
  • 50 ml tej
  • 60 gramm porcukor
  • 70 gramm vaj
  • 2 darab tojásfehérje L-es
  • 7 gramm szárított élesztő
  • 1 csipet
  • 0,5 darab bio narancs reszelt héja
  • 0,5 darab bio citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 teáskanál méz
  • ízlés szerint néhány csepp piros és kék ételfesték

A lekenéshez:

  • 1 darab tojássárgája

Instrukciók
 

  • A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval és a porcukorral a robotgép keverőtáljában. 50 ml langyos tejet összekeverünk a szárított élesztővel, hozzáadjuk a lisztes keverékhez.
  • A reszelt citrom és narancs héját összekeverjük a vanília aromával és a mézzel, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és összekeverjük.
  • Ezután hozzáadjuk a tojásfehérjét, és addig keverjük, amíg a tészta összeáll, majd hozzáadjuk a felkockázott, puha vajat, és addig dagasztjuk, amíg egy teljesen homogén tésztát kapunk.
  • A megdagasztott tésztát három részre osztjuk, az egyik részhez hozzágyúrjuk kézzel a 10 ml tejben feloldott kék ételfestéket, a másik részhez a szintén 10 ml tejben feloldott pár csepp piros ételfestéket, a harmadikhoz festék nélkül gyúrjuk hozzá a tejet. Ha ragadna, egy pici lisztet adjunk hozzá. Ezután langyos helyen, letakarva, kelesszük egy óra alatt a duplájára.
  • A megkelt bucikat ezután borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, gyúrjuk át, és letakarva kelesszük újra 30 percig. Az újrakelesztett bucikból ezután sodorjunk egy-egy rudat, majd fonjuk össze. A sütőformát (12 x 22 cm) zsírozzuk és lisztezzük ki, helyezzük bele a megfont kalácsot, majd langyos helyen kelesszük egy óra hosszat, hogy a tészta teljesen megtöltse a sütőformát.
  • Mielőtt betennénk a sütőbe a kalácsot, kenjük le a tojássárgájával. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten (180 C-on) süssük 30-35 perc alatt készre. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával, és úgy süssük tovább. A sütőből kivett kalácsot pár percig hagyjuk a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, fonott kalács, gluténmentes, kalács

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating