Sign In

Receptek

Szögletes tepertős pogácsa

 

Szögletes tepertős pogácsa

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 150 gramm Nutri Free mix per Pane
  • 150 gramm Miklós' Universal mix
  • 1 púpozott teáskanál útifűmaghéj
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál burgonyapehely
  • 1 evőkanál víz
  • 1 darab tojás
  • 150 ml tej
  • 10 gramm élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 50 gramm olvasztott vaj
  • 250 gramm tepertőkrém

A lekenéshez:

  • 1 darab tojás

Instrukciók
 

  • Az élesztőt felfuttatjuk 1 teáskanál cukorral, 100 ml langyos tejjel és az útifűmaghéjjal.
  • A robotgép táljába mérjük a liszteket, a sót, a burgonyát, a tojást, és jól bedagasztjuk a tésztát, közben még a maradék fél deci tejet apránként hozzáadjuk (nem biztos, hogy az összesre szükség lesz).
  • A vége felé apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat is. A pogácsatésztánál kicsit lágyabb tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  • Amíg a tészta kel, a tepertőkrémet jól kikeverjük, hogy könnyen lehessen kenni.
  • A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, fogjuk az egyiket, jól meglisztezett deszkán, jó vékonyra kinyújtjuk, majd megkenjük a tepertőkrém egyharmadával.
  • A második gombócot érdemes egy alaposan meglisztezett sütőpapíron kinyújtani, és úgy rácsúsztatni az első megkent tésztalapra. Ezt a lapot is megkenjük a tepertőkrémmel, és ugyanígy járunk el mind a négy tésztagombóccal, de az utolsót nem kell megkenni.
  • Az egymásra rakott tésztalapokat még sodrófával tovább nyújtjuk, amennyire csak tudjuk. Ezután gondolatban három részre osztjuk a tésztát, a bal oldalit a középsőre hajtjuk, majd arra ráhajtjuk a jobb oldalit. Az így kapott hosszúkás tésztacsíkot még egyszer ugyanígy meghajtogatjuk.
  • Egy kicsit nyújthatunk még rajta, hogy hosszúkás formája legyen, majd egy kb. 22x30 cm-es tepsibe helyezzük, egy konyharuhával letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. Az idő letelte után egy éles késsel felszeleteljük, ismét letakarjuk, és amíg a sütő 180 C-ra bemelegszik, még kb. 15-20 percig pihentetjük.
  • Végül lekenjük az egész felvert tojással, betesszük a sütőbe, és 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Félidőben, ha nagyon pirulna, terítsünk egy fóliát lazán a tetejére.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, pogácsa, sós sütemény, tepertő

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating