Szögletes tepertős pogácsa
Szögletes tepertős pogácsa
Hozzávalók
- 150 gramm Nutri Free mix per Pane
- 150 gramm Miklós' Universal mix
- 1 púpozott teáskanál útifűmaghéj
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál burgonyapehely
- 1 evőkanál víz
- 1 darab tojás
- 150 ml tej
- 10 gramm élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 50 gramm olvasztott vaj
- 250 gramm tepertőkrém
A lekenéshez:
- 1 darab tojás
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk 1 teáskanál cukorral, 100 ml langyos tejjel és az útifűmaghéjjal.
- A robotgép táljába mérjük a liszteket, a sót, a burgonyát, a tojást, és jól bedagasztjuk a tésztát, közben még a maradék fél deci tejet apránként hozzáadjuk (nem biztos, hogy az összesre szükség lesz).
- A vége felé apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat is. A pogácsatésztánál kicsit lágyabb tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, a tepertőkrémet jól kikeverjük, hogy könnyen lehessen kenni.
- A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, fogjuk az egyiket, jól meglisztezett deszkán, jó vékonyra kinyújtjuk, majd megkenjük a tepertőkrém egyharmadával.
- A második gombócot érdemes egy alaposan meglisztezett sütőpapíron kinyújtani, és úgy rácsúsztatni az első megkent tésztalapra. Ezt a lapot is megkenjük a tepertőkrémmel, és ugyanígy járunk el mind a négy tésztagombóccal, de az utolsót nem kell megkenni.
- Az egymásra rakott tésztalapokat még sodrófával tovább nyújtjuk, amennyire csak tudjuk. Ezután gondolatban három részre osztjuk a tésztát, a bal oldalit a középsőre hajtjuk, majd arra ráhajtjuk a jobb oldalit. Az így kapott hosszúkás tésztacsíkot még egyszer ugyanígy meghajtogatjuk.
- Egy kicsit nyújthatunk még rajta, hogy hosszúkás formája legyen, majd egy kb. 22x30 cm-es tepsibe helyezzük, egy konyharuhával letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. Az idő letelte után egy éles késsel felszeleteljük, ismét letakarjuk, és amíg a sütő 180 C-ra bemelegszik, még kb. 15-20 percig pihentetjük.
- Végül lekenjük az egész felvert tojással, betesszük a sütőbe, és 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Félidőben, ha nagyon pirulna, terítsünk egy fóliát lazán a tetejére.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)