Szőlős álom
Szőlős álom
Hozzávalók
A tésztához:
- 4 darab tojás
- 8 evőkanál cukor
- 4 evőkanál víz
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 8 evőkanál rizsliszt
- 6 gramm sütőpor
- 1/2 mokkáskanál só
A krémhez:
- 80 gramm vaníliás pudingpor
- 700 ml tej
- 6 evőkanál cukor
- 1/2 mokkáskanál só
A tetejére:
- 10 gramm színtelen tortazselé
- 1 evőkanál cukor
- 2-3 evőkanál citromlé
- 250 ml víz
- 300 gramm szőlő, piros és fehér vegyesen
Instrukciók
- A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral (édesítővel), hozzáöntjük a vizet, az olajat, és alaposan elkeverjük. Ezután adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, és szép simára dolgozzuk.
- A végén óvatosan hozzákeverjük a sóval habbá vert tojásfehérjét. Sütőpapírral bélelt, vagy zsírozott, lisztezett tepsibe (25x30cm) öntjük, és 180 C fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
- Közben elkészítjük a pudingot a tasakon leírt módon, amikor már kissé kihűlt, rákanalazzuk az ugyancsak kihűlt piskótára. A szőlőszemeket, ha nagyon magosak, akkor félbevágjuk és kimagozzuk, majd a vágott felükkel lefelé a megdermedt pudingra rakosgatjuk őket, kicsit belenyomkodjuk.
- A tortazselét az utasításnak megfelelően felfőzzük, majd amikor már dermedni kezd, a süti tetejére csorgatjuk. Dermedés után lehet szeletelni, de nem lesz könnyű a szőlőszemek miatt. A pudingot, ha még finomabbra, krémesebbre szeretnénk, lehet belekeverni 2-3 evőkanál habbá vert tejszínt.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)