Sign In

Receptek

Tejfölös-borsos csavart

 

Tejfölös-borsos csavart

Elkészítési idő 40 perc
Kategória Sós sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 10 gramm friss élesztő
  • 160 ml tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 1 teáskanál
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

A lekenéshez:

  • 1 darab tojássárgája
  • 1-2 evőkanál tej

A borsos tejfölhöz:

  • 1 csipet fokhagymapehely
  • 1 csipet chilipehely
  • 200 ml tejföl
  • egy kevés
  • 1 csipet őrölt fekete bors

Instrukciók
 

  • Az élesztőt 100 ml langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
  • A lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, és összekeverjük, majd a közepébe egy mélyedést készítünk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beborítjuk egy adag liszttel, és fél órán át hagyjuk kelni.
  • Ezután hozzáadjuk a borsot, a maradék langyos tejet, és alaposan bedagasztjuk a robotgéppel. Letakarjuk, és egy óra hosszat kelesztjük.
  • Lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra, kb. 25 cm széles téglalappá nyújtjuk. 3-4 cm széles csíkokra vágjuk.
  • Középen összehajtjuk, és a két szálat összetekerjük. Zsiradékkal kikent, lisztezett sütőlapra tesszük a tekercseket, és a tejjel összekevert tojássárgájával lekenjük.
  • Amíg a sütő bemelegszik 180 C fokra, pihentetjük a tésztát, majd 15 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert nagyon megkeményedhet a tészta alja.
  • Amíg a csavarok sülnek, elkészítjük a mártogatóst: a tejfölt összekeverjük a borssal, sóval, fokhagyma- és chilipehellyel. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó borsos, gluténmentes, sós sütemény, tejföl

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating