Tejszínes pulykaleves burgonyagombóccal
Tejszínes pulykaleves burgonyagombóccal
Hozzávalók
- 500 gramm pulykamellfilé
- 1 darab vöröshagyma közepes
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 1 evőkanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 3 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 250 gramm zöldborsó (fagyasztott is lehet)
- 200 ml főzőtejszín
- 1 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál petrezselyem apróra vágott
A burgonyagombóchoz:
- 300 gramm burgonya tisztítva mérve
- 1 teáskanál só
- 2 darab tojás
- 100 gramm Miklós' Universal mix
- 2 evőkanál metélőhagyma finomra vágott
- 1/2 mokkáskanál őrölt fehér bors
Instrukciók
- A gombócokhoz a kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, még melegen áttörjük, majd hűlni hagyjuk.
- Amíg a krumpli fő, a hagymát megdinszteljük az olajon, majd rádobjuk a kockára vágott húst, és fehéredésig pirítjuk. 1500 ml vízzel felöntjük, megsózzuk, megborsozzuk. A megtisztított, tetszőlegesen felaprított zöldséget a leveshez adjuk, nagy lángon felforraljuk, majd lefedve, kis lángon 30-35 perc alatt puhára főzzük. Félidőben adjuk hozzá a fagyasztott zöldborsót.
- Közben elkészítjük a gombócot. A kihűlt burgonyához adjuk a tojásokat, a sót, a borsot, a metélőhagymát, és annyi lisztet, hogy a galuskatésztánál keményebb, de még viszonylag lágy, de már vizes kézzel gombóccá formálható masszát kapjuk. Kb. teáskanálnyi adagokból kisebb gombócokat formálunk vizes kézzel, és a forró levesbe rakosgatjuk, majd kb. 5 perc alatt megfőzzük.
- A lisztet simára keverjük a tejszínnel, egy kevés forró levessel hígítjuk, majd az egészet a leveshez öntjük, és 1 perc forralással besűrítjük. A tűzről levéve megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)