Tejszínes-gombás töltött karalábé
Tejszínes-gombás töltött karalábé
Hozzávalók
A karalábéhoz:
- 6 darab karalábé zsenge
- 2+2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 darab kisebb fej vöröshagyma
- 200 gramm csiperkegomba
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/2 mokkáskanál kakukkfű
- 1 mokkáskanál só
- 2 darab tojás
- 1/2 csokor petrezselyem
- 20 gramm füstölt sajt reszelt
A mártáshoz:
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab kisebb karalábé
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 100 ml félédes fehérbor
- 1 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/2 mokkáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál rizsliszt
- 200 ml főzőtejszín
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1 kisebb fürt fehér szőlő (lehetőleg mag nélküli)
Instrukciók
- A karalábékat meghámozzuk, belsejüket kivájjuk, az üregeket enyhén megsózva, olajjal kikent sütőtálba tesszük, a kivájt forgácsokkal együtt. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, majd rászórjuk a megtisztított, felaprított gombát, és 2 percig erősebb lángon pirítjuk.
- Sózzuk, borsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük, majd hozzáöntjük a villával felvert tojásokat, és addig sütjük, amíg kicsit megszilárdul, végül a felaprított petrezselymet is hozzáadjuk.
- A tojásos-gombás masszát a karalábék üregébe töltjük, 200 ml vizet öntünk alá, fóliával letakarjuk, és 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük (attól függ, mennyire zsenge a karalábé).
- Időnként locsoljuk meg a karalábék felső részét, hogy ne száradjanak ki. 50 perc után levesszük a fóliát, meghintjük a karalábékat a reszelt sajttal, és visszatéve a sütőbe, pirosra sütjük a tetején a sajtot.
- Közben a sárgarépát és karalábét finomra lereszeljük, az olajon kicsit átkeverjük, aláöntjük a bort, sózzuk, borsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk. Amikor a folyadék elpárolgott alóla, megszórjuk a liszttel, megkeverjük, felöntjük a tejszínnel, és mártás sűrűségűre főzzük.
- A végén hozzákeverjük a felaprított petrezselymet, és a megmosott szőlőszemeket is. Tálaláskor a töltött karalábék köré öntjük a mártást. Párolt rizs illik hozzá köretként.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)