Sign In

Receptek

Tejszínes-gombás töltött karalábé

 

Tejszínes-gombás töltött karalábé

Elkészítési idő 1 óra 40 perc
Kategória Főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A karalábéhoz:

  • 6 darab karalábé zsenge
  • 2+2 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 darab kisebb fej vöröshagyma
  • 200 gramm csiperkegomba
  • 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1/2 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál
  • 2 darab tojás
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 20 gramm füstölt sajt reszelt

A mártáshoz:

  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab kisebb karalábé
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 100 ml félédes fehérbor
  • 1 mokkáskanál
  • 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1/2 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál rizsliszt
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 kisebb fürt fehér szőlő (lehetőleg mag nélküli)

Instrukciók
 

  • A karalábékat meghámozzuk, belsejüket kivájjuk, az üregeket enyhén megsózva, olajjal kikent sütőtálba tesszük, a kivájt forgácsokkal együtt. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, majd rászórjuk a megtisztított, felaprított gombát, és 2 percig erősebb lángon pirítjuk.
  • Sózzuk, borsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük, majd hozzáöntjük a villával felvert tojásokat, és addig sütjük, amíg kicsit megszilárdul, végül a felaprított petrezselymet is hozzáadjuk.
  • A tojásos-gombás masszát a karalábék üregébe töltjük, 200 ml vizet öntünk alá, fóliával letakarjuk, és 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük (attól függ, mennyire zsenge a karalábé).
  • Időnként locsoljuk meg a karalábék felső részét, hogy ne száradjanak ki. 50 perc után levesszük a fóliát, meghintjük a karalábékat a reszelt sajttal, és visszatéve a sütőbe, pirosra sütjük a tetején a sajtot.
  • Közben a sárgarépát és karalábét finomra lereszeljük, az olajon kicsit átkeverjük, aláöntjük a bort, sózzuk, borsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk. Amikor a folyadék elpárolgott alóla, megszórjuk a liszttel, megkeverjük, felöntjük a tejszínnel, és mártás sűrűségűre főzzük.
  • A végén hozzákeverjük a felaprított petrezselymet, és a megmosott szőlőszemeket is. Tálaláskor a töltött karalábék köré öntjük a mártást. Párolt rizs illik hozzá köretként.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó főétel, gluténmentes, gomba, karalábé, tejszín

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating