Tekert berlini fánk
Tekert berlini fánk
Hozzávalók
- 400 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 1/2 teáskanál só
- 40 gramm vaj puha
- 40 gramm cukor
- 20 gramm élesztő friss
- 1 darab tojás M-es
- 220-230 ml tej
- 1 evőkanál sütőrum (aroma nem jó!)
- 700 ml napraforgóolaj a sütéshez
- 50 gramm kristálycukor apró szemű, a forgatáshoz
- 100 gramm sárgabaracklekvár a tálaláshoz
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml langyos tejben, 1 teáskanál cukorral. A lisztet tálba mérjük, hozzákeverjük a cukrot és a sót. A tojást összekeverjük a maradék tejjel. Elkezdjük dagasztani a tésztát, a liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásos tejet, a rumot (elmaradhat, de ha beletesszük, segít, hogy sütés közben ne szívjon fel túl sok olajat a tészta), és végül a puha vajat is.
- Alaposan kidagasztjuk, és végeredményül egy puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Lehet géppel is dagasztani, én kézzel szoktam, mert így jobban érzem a tészta állagát. Nem kelesztjük meg, hanem azonnal egy pingpong labdánál kicsit nagyobb gombócot szakítunk a tésztából, egy kicsit átgyúrjuk, hogy a közben keletkező levegőt kinyomjuk belőle, hogy könnyebben lehessen formázni.
- Olajozott szilikon gyúrólapon (ha nincs szilikon gyúrólap, akkor olajozott sütőpapíron) kb. 15 cm hosszú, kisujj vastagságú hurkákat sodrunk, kettőt egymás mellé fektetünk, majd összesodorjuk, a végüket jól összecsípjük. A gyúrólap csak nagyon kicsit legyen megolajozva, ahol sodorjuk, különben nagyon meg fog lágyulni a tészta.
- Elkészítjük az összes tekercset, majd fóliával, és egy konyharuhával letakarjuk, és kb. 30 perc alatt megkelesztjük. A kelesztési idő nagyban függ a környezet hőmérsékletétől.
- Az idő letelte után melegítsük fel az olajat, de ne legyen túl forró. Tegyük bele a fánkot úgy, hogy az a része legyen felül, amelyik eddig alul volt. Lassan süssük, hogy a közepe is átsüljön. Ne tegyünk sok fánkot egyszerre az olajba, mert elég nagyra megnőnek. Többször forgassuk meg a fánkokat sütés közben.
- Amikor megsültek, szedjük konyhai papírtörlőre, majd még melegen forgassuk meg a cukorban. Tetszőleges lekvárral kínáljuk.