Tepertős pogácsa
Tepertős pogácsa
Hozzávalók
- 200 gramm tepertő
- 100 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 20 gramm élesztő friss
- 150 gramm Nutri Free mix per Pane + 150 gramm Miklós' Universal mix
- 1,5 teáskanál só
- 1 darab tojás egész
- 1 darab tojássárgája
- 1 evőkanál zsír olvasztott
- 1 evőkanál tejföl
- 0,5 mokkáskanál bors őrölt
A lekenéshez:
- 1 darab tojás
Instrukciók
- A tepertőt ledaráljuk, a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást és a sárgáját, az olvasztott zsírt, a tejfölt, az őrölt borsot, és a darált tepertőt.
- Alaposan összegyúrjuk, lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha nem elég lágy, lehet még hozzáadni egy kevés tejfölt, ha ragad, akkor egy kevés lisztet.
- Letakarva, langyos helyen 1 órán át kelesztjük, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk, éles késsel kb. fél centi mélyen berácsozzuk, kiszaggatjuk, és szilikonos sütőlapra tesszük a pogácsákat.
- Amíg a sütő bemelegszik 200 C-ra, a pogácsák még pihennek egy keveset, majd villával felvert tojással lekenjük és betesszük a sütőbe. 5 perc után visszavesszük a hőt 180 C-ra, és így sütjük még 15 percig.