Tiroli túrós-meggyes rétes
Tiroli túrós-meggyes rétes
Hozzávalók
- 250 gramm Miklós' Universal mix
- 50 gramm kukoricaliszt
- 2 darab tojás
- 100 ml tejföl függ a tojás nagyságától
- 1/2 mokkáskanál só
- 50 gramm vaj
A kenéshez:
- 100 gramm Miklós' Universal mix
- 50 gramm kukoricaliszt
- 200 gramm vaj
A szóráshoz:
- 2-3 evőkanál gluténmentes kekszmorzsa vagy gluténmentes zsemlemorzsa
A töltelék 1 rúdhoz:
- 250 gramm túró
- 1 darab tojás
- 1/2 darab bio citrom reszelt héja
- 2-3 evőkanál cukor vagy édesítő
- 1 evőkanál kukoricadara
- 1/2 mokkáskanál só
- 1/2 üveg meggybefőtt
A tetejére:
- 1 darab tojás
A szóráshoz a tetejére:
- 2-3 evőkanál porcukor
Instrukciók
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd vékonyra kinyújtjuk.
- 150 gramm lisztet 200 gramm vajjal kikeverünk, és a tésztára kenjük.
- Ezután feltekerjük, mint a bejglit, és 2 vagy 3 darabra vágjuk. Minimum 2 órát hűtőben pihentetjük, de lehet akár egész éjszaka (jót tesz neki), vagy le is lehet fagyasztani.
- Közben elkészítjük a tölteléket, minden hozzávalót összekeverünk.
- Miután kivettük a (gluténmentes) tésztát a hűtőből, fél órát pihentessük szobahőmérsékleten, különben nagyon nehéz lesz dolgozni vele, törni, szakadni fog.
- A darabokból vékony téglalapokat nyújtunk, vékonyan megszórjuk zsemle- vagy kekszmorzsával, majd a túrós tölteléket a tészta feléig rákenjük, rászórjuk a meggybefőttet, és feltekerjük.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük óvatosan, és felvert tojással megkenjük, a tetejét villával kicsit megszurkáljuk.
- 180 C fokos sütőben, kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Kihűlés után porcukorral megszórjuk, ferdén felszeleteljük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)