Töpörtyűs pogácsa
Töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók
- 500 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 250 gramm darált töpörtyű
- 2 teáskanál só
- 30 gramm friss élesztő
- 4 evőkanál langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 2 darab tojássárgája
- 100 gramm zsír
- néhány kanál tejföl
- 2 evőkanál fehérbor
A tetejére:
- 1 darab egész tojás
Instrukciók
- A lisztet a töpörtyűvel és a zsírral összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztőt (melyet előzőleg elkevertünk 4 evőkanál langyos tejjel és 1 teáskanál cukorral), és a többi hozzávalót, jól kidolgozzuk, majd félórára hideg helyre tesszük, pihentetjük.
- Azután elnyújtjuk kétujjnyi vastagságúra, bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Lekenjük a tetejüket egy villával felvert egész tojással.
- Forró sütőben, 200 C-on, szép világosbarnára sütjük. Sütési ideje legalább 25 perc, és ha gyorsan találna pirulni, úgy közép-meleg sütőben, 180 C-on süssük tovább.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)