Sign In

Receptek

Túrós batyu blundel tésztából

Túrós batyu blundel tésztából

 

Túrós batyu blundel tésztából

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Pékáru receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 15 darab

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 300 gramm Nutri Free mix per Pane
  • 200 gramm Miklós' Universal mix
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 250 gramm vaj
  • 250 ml langyos tej
  • 50 gramm cukor
  • 25 gramm élesztő
  • 5 gramm
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:

  • 500 gramm félzsíros tehéntúró
  • 100 gramm kristálycukor
  • 1 darab tojás
  • 1/2 mokkáskanál
  • 50 gramm kukoricadara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 darab bio citrom reszelt héja
  • 50 gramm mazsola

A tetejére:

  • 1-2 evőkanál porcukor

Instrukciók
 

  • A 250 gramm vajból, és 100 gramm lisztből összegyúrjuk a vajalapot. Vigyázzunk, hogy ne olvasszuk meg a vajat, éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel.
  • Most ebből a begyúrt lisztes vajból elvesszük 70 grammot, és félretesszük a tésztaalaphoz.
  • A többi vajalapból formázzunk négyzetet, csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a hűtőbe, amíg elkészítjük az élesztős részt.
  • Az élesztőt keverjük el a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával a robotgép táljában, adjuk hozzá a lisztet, a vajat, a sót, és lassú fokozaton dolgozzuk simára, éppen csak addig, amíg a tészta elválik az edény falától.
  • Formázzunk gombócot belőle, a tetejét kereszt alakban vágjuk be, és enyhén meglisztezett gyúrólapon, letakarva kelesszük 20 percig.
  • Közben készítsük el a tölteléket. A hozzávalókat keverjük össze, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
  • A pihentetés után a tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon nyújtsuk ki négylevelű lóhere alakúra, a közepét hagyjuk kissé vastagabbra, ide kerül a behűtött vajas rész, amire a tészta négy „levelét” ráhajtjuk, és ezzel burkoljuk be a vajas részt.
  • Megfordítjuk, hogy ahol a tészta összeér, az a rész kerüljön alulra. Kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk úgy, hogy eleinte a közepe felől a sarkok felé igyekezzünk a sodrófával ütögetve a tésztát, hogy a vajas rész minél jobban eloszolhasson.
  • Miután kinyújtottuk a tésztát, „szimplán” kell hajtogatnunk. Ez azt jelenti, hogy a hosszanti irányban kinyújtott tésztát gondolatban osszuk három egyenlő részre, és a két oldalról hajtsuk egymásra.
  • Az így kapott három réteget forgassuk el 90 fokban, és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban. Most „duplán” kell hajtogatnunk, ez azt jelenti, hogy a tésztát osszuk gondolatban négy egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk félbe. Közben minden hajtogatásnál söpörjük le róla a lisztet.
  • Ismét fordítsuk el 90 fokban a tésztát, majd hűtőben 20-30 percig pihentessük.
  • A hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, és először a szimpla, majd a dupla hajtogatást ismételjük meg a 90 fokos elforgatással, és a hűtőben pihentetéssel együtt.
  • A hajtogatott, pihentetett élesztős vajastésztát enyhén lisztezett gyúrólapon 1 cm vastagságúra, kb. 50x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Vizes ecsettel lekenjük, majd 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. 1
  • A túrós töltelékből minden négyzetre 1-1 nagyobb diónyi halmot teszünk, kissé ellapítjuk, majd a csücsköket a töltelék fölé hajtjuk.
  • A kész batyukat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, meleg helyen 30-35 percig kelesztjük, majd vizes ecsettel lekenjük.
  • 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
  • Miután langyosra hűlt, porcukorral megszórjuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó blundel tészta, gluténmentes, pékáru, túró, túrós batyu

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating