Túrós batyu blundel tésztából
Túrós batyu blundel tésztából
Hozzávalók
A tésztához:
- 300 gramm Nutri Free mix per Pane
- 200 gramm Miklós' Universal mix
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 250 gramm vaj
- 250 ml langyos tej
- 50 gramm cukor
- 25 gramm élesztő
- 5 gramm só
- 1 darab tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 500 gramm félzsíros tehéntúró
- 100 gramm kristálycukor
- 1 darab tojás
- 1/2 mokkáskanál só
- 50 gramm kukoricadara
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 darab bio citrom reszelt héja
- 50 gramm mazsola
A tetejére:
- 1-2 evőkanál porcukor
Instrukciók
- A 250 gramm vajból, és 100 gramm lisztből összegyúrjuk a vajalapot. Vigyázzunk, hogy ne olvasszuk meg a vajat, éppen csak dolgozzuk el simára a liszttel.
- Most ebből a begyúrt lisztes vajból elvesszük 70 grammot, és félretesszük a tésztaalaphoz.
- A többi vajalapból formázzunk négyzetet, csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a hűtőbe, amíg elkészítjük az élesztős részt.
- Az élesztőt keverjük el a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával a robotgép táljában, adjuk hozzá a lisztet, a vajat, a sót, és lassú fokozaton dolgozzuk simára, éppen csak addig, amíg a tészta elválik az edény falától.
- Formázzunk gombócot belőle, a tetejét kereszt alakban vágjuk be, és enyhén meglisztezett gyúrólapon, letakarva kelesszük 20 percig.
- Közben készítsük el a tölteléket. A hozzávalókat keverjük össze, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
- A pihentetés után a tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon nyújtsuk ki négylevelű lóhere alakúra, a közepét hagyjuk kissé vastagabbra, ide kerül a behűtött vajas rész, amire a tészta négy „levelét” ráhajtjuk, és ezzel burkoljuk be a vajas részt.
- Megfordítjuk, hogy ahol a tészta összeér, az a rész kerüljön alulra. Kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk úgy, hogy eleinte a közepe felől a sarkok felé igyekezzünk a sodrófával ütögetve a tésztát, hogy a vajas rész minél jobban eloszolhasson.
- Miután kinyújtottuk a tésztát, „szimplán” kell hajtogatnunk. Ez azt jelenti, hogy a hosszanti irányban kinyújtott tésztát gondolatban osszuk három egyenlő részre, és a két oldalról hajtsuk egymásra.
- Az így kapott három réteget forgassuk el 90 fokban, és ismét nyújtsuk ki hosszanti irányban. Most „duplán” kell hajtogatnunk, ez azt jelenti, hogy a tésztát osszuk gondolatban négy egyenlő részre, majd a két végét hajtsuk be a középvonalig, ezután még egyszer hajtsuk félbe. Közben minden hajtogatásnál söpörjük le róla a lisztet.
- Ismét fordítsuk el 90 fokban a tésztát, majd hűtőben 20-30 percig pihentessük.
- A hűtőből kivéve ismét nyújtsuk ki, és először a szimpla, majd a dupla hajtogatást ismételjük meg a 90 fokos elforgatással, és a hűtőben pihentetéssel együtt.
- A hajtogatott, pihentetett élesztős vajastésztát enyhén lisztezett gyúrólapon 1 cm vastagságúra, kb. 50x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Vizes ecsettel lekenjük, majd 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. 1
- A túrós töltelékből minden négyzetre 1-1 nagyobb diónyi halmot teszünk, kissé ellapítjuk, majd a csücsköket a töltelék fölé hajtjuk.
- A kész batyukat sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, meleg helyen 30-35 percig kelesztjük, majd vizes ecsettel lekenjük.
- 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
- Miután langyosra hűlt, porcukorral megszórjuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)