Vöröslencsés paradicsomleves
Vöröslencsés paradicsomleves
Hozzávalók
- 1 darab vöröshagyma közepes fej
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 400 gramm burgonya
- 800 gramm paradicsom lehet hámozott, konzerv
- 100 gramm vöröslencse
- 1 evőkanál ételízesítő
- 2 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1000 ml víz
- 4 mokkáskanál csípős Piros Arany (elmaradhat)
- 1-2 teáskanál citromlé
- 1 darab gluténmentes zsömléből pirított zsemlekocka
- 5-6 darab friss mentalevél vagy 1 mokkáskanál szárított
Instrukciók
- Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, a végén a zúzott fokhagymát is megfuttatjuk rajta. A meghámozott, megmosott, apró kockára vágott burgonyát hozzákeverjük.
- A paradicsomok héját bevagdossuk, pár percre forró vízbe tesszük, majd miután lehúztuk a héját, feldaraboljuk, és szintén a fazékba tesszük a burgonyához.
- Felöntjük a vízzel, fűszerezzük, majd amikor felforrt, hozzáadjuk az alaposan megmosott lencsét is. Fedő alatt főzzük 30 percig, majd amikor már minden megpuhult, botmixerrel pürésítjük, de nem teljesen, maradjanak benne darabos részek is.
- Tálaláskor citromlével, 1-1 mokkáskanál Piros Arannyal és mentalevéllel még pikánsabbra ízesíthetjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)