Sign In

Receptek

Zempléni káposztaleves

Zempléni káposztaleves

 

Zempléni káposztaleves

Elkészítési idő 1 óra 20 perc
Kategória Leves receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

  • 30 gramm szárított vargányagomba
  • 50 gramm füstölt szalonna
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 200 gramm füstölt kolbász
  • 400 gramm savanyú káposzta
  • 1 fej kisebb cékla
  • 100 gramm rizs
  • 1 teáskanál szárított tárkony
  • 1 mokkáskanál borsikafű (csombor)
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 csapott evőkanál rizsliszt
  • 200 ml tejföl

Instrukciók
 

  • A szárított gombát leöblítjük, majd beáztatjuk 100 ml langyos vízbe. A szalonnát apró kockára vágjuk, félig kiolvasztjuk a zsírját, leöntjük egy kisebb edénybe, amiben a rántást fogjuk elkészíteni.
  • A szalonnakockákhoz adjuk a felkockázott hagymát, kicsit megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megfuttatjuk rajta, megszórjuk a fűszerpaprikával, és hozzákeverjük a rövidebb szálakra vágott, esetleg egy kicsit átöblített, savanyú káposztát és a karikára vágott kolbászt.
  • Felöntjük 1, 8 liter vízzel, megsózzuk, felforraljuk, beletesszük a rizst, a reszelő nagyobbik lyukán lereszelt céklát, a beáztatott gombát a vízzel együtt, a tárkonyt és a borsikafüvet, majd lefedve, lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket és a rizst.
  • Közben elkészítjük a rántást. A félretett szalonnazsíron (ha nem elég, hozzáadjuk még az 1 evőkanál zsírt) zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, majd egy kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük és besűrítjük vele a levest. Ha kell, még megsózzuk.
  • Tálaláskor tejföllel és karikára vágott erős paprikával adjuk asztalra. Az eredeti leves rántással készült, de én nem szoktam berántani, mert ez úgy jó, ahogy van, liszt nélkül. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, káposzta, káposztaleves, leves

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating