Zempléni káposztaleves
Zempléni káposztaleves
Hozzávalók
- 30 gramm szárított vargányagomba
- 50 gramm füstölt szalonna
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 200 gramm füstölt kolbász
- 400 gramm savanyú káposzta
- 1 fej kisebb cékla
- 100 gramm rizs
- 1 teáskanál szárított tárkony
- 1 mokkáskanál borsikafű (csombor)
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál zsír
- 2 csapott evőkanál rizsliszt
- 200 ml tejföl
Instrukciók
- A szárított gombát leöblítjük, majd beáztatjuk 100 ml langyos vízbe. A szalonnát apró kockára vágjuk, félig kiolvasztjuk a zsírját, leöntjük egy kisebb edénybe, amiben a rántást fogjuk elkészíteni.
- A szalonnakockákhoz adjuk a felkockázott hagymát, kicsit megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megfuttatjuk rajta, megszórjuk a fűszerpaprikával, és hozzákeverjük a rövidebb szálakra vágott, esetleg egy kicsit átöblített, savanyú káposztát és a karikára vágott kolbászt.
- Felöntjük 1, 8 liter vízzel, megsózzuk, felforraljuk, beletesszük a rizst, a reszelő nagyobbik lyukán lereszelt céklát, a beáztatott gombát a vízzel együtt, a tárkonyt és a borsikafüvet, majd lefedve, lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket és a rizst.
- Közben elkészítjük a rántást. A félretett szalonnazsíron (ha nem elég, hozzáadjuk még az 1 evőkanál zsírt) zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, majd egy kevés hideg vízzel csomómentesre keverjük és besűrítjük vele a levest. Ha kell, még megsózzuk.
- Tálaláskor tejföllel és karikára vágott erős paprikával adjuk asztalra. Az eredeti leves rántással készült, de én nem szoktam berántani, mert ez úgy jó, ahogy van, liszt nélkül.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)