Zöldborsóleves csirkehúsgombóccal
Zöldborsóleves csirkehúsgombóccal
Hozzávalók
A gombóchoz:
- 150 gramm csirkemellfilé
- 50 ml főzőtejszín
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál Cassava búzadara vagy kukoricadara
- 1 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/4 mokkáskanál szerecsendió
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
A leveshez:
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 2 darab kisebb sárgarépa
- 1 darab közepes fehérrépa
- 300 gramm zöldborsó kifejtett
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1000 ml húsleves (leveskockából is jó)
- 1 darab kis csokor petrezselyem
Instrukciók
- A gombóchoz a húst kétszer ledaráljuk, vagy a tejszínnel és a tojással együtt botmixerrel pépesre aprítjuk. Hozzáadjuk a sót, borsot, szerecsendiót, petrezselymet és a darát, alaposan összekeverjük, és felhasználásig betesszük a hűtőbe.
- Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, megszórjuk a liszttel, egy percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát is, majd apránként a húsleves felét, folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon össze. Beletesszük a megtisztított, felaprított zöldségeket, fűszerezzük, felforraljuk, majd lefedve, kis lángon főzzük 20 percig. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót is.
- Egy másik kisebb lábasban felforraljuk a maradék húslevest, teáskanállal kisebb galuskákat szaggatunk a húsos masszából a levesbe, és néhány perc alatt puhára főzzük. Ha megfőtt, a lét a többi leveshez adjuk, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel, a gombócokat pedig tálaláskor tesszük a levesbe.
- Lehet közvetlenül a levesbe szaggatni a galuskákat, de én nem szoktam, mert korábban néha teljesen felszívták a lét, és másnapra főzelék lett a levesből.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)