Zöldségleves gombagaluskával
Zöldségleves gombagaluskával
Hozzávalók
- 1 fej nagyobb hagyma
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 150 gramm sárgarépa
- 150 gramm fehérrépa
- 1/2 fej karalábé
- 150 gramm burgonya
- 1/4 fej zellergumó
- 250 gramm zöldborsó
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál ételízesítő
- 1 mokkáskanál köménymag
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1/2 csokor petrezselyem
A gombagaluskához:
- 20 gramm vaj
- 100 gramm csiperkegomba
- 1/4 mokkáskanál borsikafű
- 1 darab tojás
- 4-5 evőkanál rizsliszt
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál aprított petrezselyem
Instrukciók
- A hagymát lereszeljük, ¼ részét a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk az apróra vágott gombát, egy csipet borsikafüvet, és néhány perc alatt megpároljuk. Ne adjunk hozzá sót, hogy ne eressze ki a levét.
- Hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a tojást, borsot, sót, a felaprított petrezselymet, és annyi lisztet, amennyit felvesz. Nokedlinál kicsit sűrűbb, de jól keverhető masszának kell lennie. Amíg elkészítjük a levest, betesszük a hűtőbe.
- A maradék reszelt hagymát is megdinszteljük az olajon, a végén a zúzott fokhagymával együtt, majd hozzáadjuk a megtisztított, felaprított zöldségeket a zöldborsó kivételével. Néhány percig együtt pirítjuk, majd felöntjük 1800 ml vízzel, és felforraljuk.
- Megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a köménymagot, borsot, ételízesítőt. Takaréklángon, fedő alatt félig puhára főzzük a zöldségeket, majd hozzáadjuk a zöldborsót is, végül a forró levesbe mártogatott teáskanállal beleszaggatjuk a gombagaluskát.
- Néhány percig még főzzük, amíg a galuskák feljönnek a leves színére, majd megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)