Zsemle 1.
Zsemle 1.
Hozzávalók
- 300 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 20 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 250 ml tej
- 50 ml étolaj
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml langyos tejben 1 teáskanál cukorral.
- A lisztet a robotgép táljába szitáljuk a sóval együtt, hozzáadjuk az útifűmaghéjat, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, apránként az olajat, és kb. 5 perc alatt kidagasztjuk.
- Ezután letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Én mindig teszek a tésztára egy műanyag fóliát is, hogy ne száradjon ki.
- Miután megkelt, olajos kézzel, közepes nagyságú gombócokat formálunk, sütőpapíros tepsire tesszük őket, és ameddig a sütő bemelegszik 180 fokra, a zsemlék még pihennek, majd 20-25 perc alatt megsütjük őket.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)