Sign In

Zsemle villámgyorsan

Zsemle villámgyorsan

 

Zsemle villámgyorsan

Elkészítési idő 20 perc
Kategória Pékáru receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 8 db

Hozzávalók
  

  • 200 gramm Miklós' Universal mix
  • 1 teáskanál porélesztő
  • 0,5 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál citromlé vagy almaecet
  • 80 gramm natúr, tejszínes sajtkrém pl. Philadelphia
  • 100 ml langyos víz
  • 20 ml olívaolaj
  • 1 teáskanál

Instrukciók
 

  • Egy tálba beleteszünk minden hozzávalót, és fakanállal alaposan összekeverjük. Amikor összeállt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk és összegyúrjuk. Lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk.
  • Ha ragad, pici lisztet adunk hozzá, ha kemény, akkor egy kis langyos vizet. Gombócot formálunk belőle, letakarjuk a tállal, és 10 percig pihentetjük.
  • Az idő letelte után 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, kicsi gombócokat gömbölyítünk, kézzel lelapítjuk 1-1,5 cm magasra. Magasabb ne legyen, mert sülés közben még nőni fog, és nem fog átsülni a közepe.
  • Felforrósítunk egy tapadásmentes serpenyőt, amennyire csak lehet, beletesszük a zsemléket, és azonnal visszavesszük a hőt takaréklángra! Én a gázsütő legnagyobb átmérőjű rózsáján sütöttem egy 30 cm átmérőjű teflon serpenyőben.
  • Pár perc után megfordítjuk óvatosan, mert még eléggé lágy, a másik felét is sütjük néhány percig, többször megfordítva. A sütési idő kb. 10-12 perc, függ a zsemlék magasságától.
  • Ha sütés után, félbevágva, még sületlennek tűnnek, nyugodtan vissza lehet tenni még néhány másodpercre a serpenyőbe, a félbevágott felével lefordítva. Meg lehet tölteni felvágottal, én a maradék Philadelphiával kentem meg. Azt nem tudom, hogy másnap milyen az állaga, mert aznap elfogyott az összes.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, pékáru, zsemle

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating