Áfonyás-túrós rétes – rizslapból
Áfonyás-túrós rétes - rizslapból
Hozzávalók
2 rúdhoz:
- 16 darab rizslap
- 500 gramm félzsíros tehéntúró
- 1 darab tojás
- 3 evőkanál cukor vagy édesítő
- 10 gramm vaníliás cukor
- 3 evőkanál rizsdara
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 3-4 evőkanál tejföl
A lekenéshez:
- 4 evőkanál olvasztott vaj
- 4 evőkanál tejföl
A tetejére:
- 2 evőkanál porcukor vagy édesítő
Instrukciók
- A túrót villával összetörjük, belekeverjük a tojást, cukrot, vaníliás cukrot, rizsdarát, útifűmaghéjat, tejfölt.
- A rizslapokat 20-30 mp-re hideg vízbe mártjuk, puhuljanak csak meg rendesen, különben rágósak lesznek, majd sütőpapírra helyezzük őket úgy, hogy félig fedjék egymást széltében is, hosszában is.
- A tölteléket a tészta szélére kanalazzuk egy csíkban, a kimaradó részt bőségesen megkenjük olvasztott vaj és tejföl keverékével.
- A tészta két végét behajtjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki, és feltekerjük a rétest a sütőpapír segítségével. Ha ügyesen helyeztük el a lapokat, át tudjuk helyezni a rétest a sütőlapra egy mozdulattal, de lehet papírostól együtt is áttenni.
- A rétesek tetejét is alaposan lekenjük az olvasztott vaj és tejföl keverékével, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
- Frissen nagyon finom, ropogós, másnapra, ha nem takargatjuk be alaposan, kiszárad, és rágóssá válik.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)