Almás béles
Almás béles
Hozzávalók
- 300 gramm Miklós' Universal mix
- 250 gramm vaj fele lehet zsír
- 1 darab tojás
- 1 mokkáskanál sütőpor elmaradhat
- 1 csipet só
- 1-2 kanál tejföl ha nem akar összeállni a tészta
A töltelékhez:
- 1000 gramm alma
- 100 gramm cukor vagy édesítő
- 1 mokkáskanál fahéj
- 2-3 maréknyi gluténmentes zsemlemorzsa
A lekenéshez:
- 1 darab tojássárgája
Instrukciók
- Az almát megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük, majd egy lábosban összefőzzük a cukorral, egészen addig, amíg a leve elpárolog. Tehetünk bele citromot, ha túl édes az almánk, vagy kevesebb cukrot, de ez fordítva is igaz.
- Egy kb. 40x23 cm-es tepsit kivajazzuk és lisztezzük. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
- A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval gyorsan összegyúrjuk. Lisztezett felületen kettévesszük, és tepsi nagyságúra nyújtjuk, (én sütőpapíron nyújtottam, és úgy csúsztattam a tepsibe), beleterítjük a formába, megszórjuk zsemlemorzsával, és ráterítjük a dinsztelt almát.
- A másik kinyújtott tésztával befedjük, villával megszurkáljuk, tojássárgájával lekenjük.
- Szép zsemleszínűre sütjük kb. 30 perc alatt.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)