Almás csirkemelltekercs
Almás csirkemelltekercs
Hozzávalók
A töltelékhez:
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 szál újhagyma
- 2 darab alma közepes
- 40 gramm vaj
- 2 darab gluténmentes zsemle
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál aprított friss bazsalikom vagy 1 teáskanál szárított
- 50 gramm Gouda sajt reszelt
A húshoz:
- 6 szelet csirkemellfilé
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 12 szelet bacon szalonna
- 1 teáskanál vaj
Az almapüréhez:
- 4 darab alma
- 300 ml víz
- 1 mokkáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 mokkáskanál őrölt fehér bors
- 100 ml fehérbor
Instrukciók
- A felaprított fokhagymát és újhagymát megdinszteljük a vajon, majd hozzáadjuk a meghámozott, apró kockákra vágott almát, és néhány percig pároljuk, de ne puhuljon meg teljesen, majd kihűtjük.
- A felaprított zsemléket hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, majd a tojással, sóval, bazsalikommal, reszelt sajttal együtt a párolt hagymás almához adjuk.
- A kb. 1cm vastagra szelt csirkemellszeleteket óvatosan kiverjük, sózzuk, borsozzuk, a töltelékből egy keveset ráhalmozunk, feltekerjük, majd a bacon szalonnával körbetekerjük.
- Egy vajjal kikent tűzálló tálba sorakoztatjuk őket, a maradék tölteléket a maradék bacon szeletekbe csomagoljuk, és szintén a tálba tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt pirosra sütjük.
- Az almapüréhez a meghámozott, kisebb kockákra vágott almát egy lábasba szórjuk. Felöntjük 300 ml vízzel, beletesszük a sót, borsot, szegfűszeget, fahéjat, és miután felforrt, kis lángon, fedő alatt 10-15 perc alatt puhára pároljuk.
- Lehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a bort, majd botmixerrel kicsit pépesítjük, de maradjanak benne azért almadarabok.
- A megsült csirkemelltekercseket az almapürével, és mazsolás rizzsel tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)