Almás kölestorta
Almás kölestorta
Hozzávalók
- 100 gramm natúr köles (jelölten gluténmentes)
- 300 ml tej vagy kókusztej
- 2 evőkanál édesítő (eritrit)
- 20 gramm vaj vagy kókuszzsír
- 5 gramm vaníliás cukor
- 1/2 darab citrom leve és reszelt héja
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál rizsdara vagy kukoricadara
- 1 darab tojás
- 2 darab alma
- 1 evőkanál fahéjas cukor vagy édesítő a szóráshoz
Instrukciók
- A kölest kétszer megmossuk folyó víz alatt, lecsepegtetjük, majd egy edénybe tesszük és ráöntjük a tejet, hozzáadjuk az édesítőt és a vajat. Félkészre főzzük, mert még a sütőbe is betesszük, és ott is puhulni fog. Ha felfőtt, beletesszük a rizsdarát, és sűrűre főzzük, majd jól kihűtjük.
- Amíg hűl, szétválasztjuk a tojást, és a fehérjét kemény habbá verjük. Az almát meghámozzuk, kivesszük a magházát, majd vékony szeletekre vágjuk és megszórjuk a fahéjas cukorral.
- Amikor kihűlt a köles, belekeverjük a tojássárgáját, a fahéjat, a citrom levét és héját, és jól elkeverjük. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
- Egy kivajazott kisebb tortaformába (18-20 cm) tesszük a fele masszát. Rátesszük a fele fahéjas almát, majd rásimítjuk a maradék kölesmasszát és a maradék almát. 200 C fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd 180 C fokon további 25-30 percig.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)