Almás-mandulás süti rizslisztből
Almás-mandulás süti rizslisztből
Hozzávalók
Az alsó laphoz:
- 250 gramm rizsliszt
- 5 gramm útifűmaghéj
- 150 gramm vaj
- 3 darab tojássárgája
- 1 teáskanál rum
- 2 evőkanál porcukor
- 1/4 mokkáskanál só
- 2-3 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 1000 gramm savanykás alma
- 2 evőkanál rum
- 10 gramm vaníliás cukor
- 50 gramm porcukor
- 2 evőkanál kekszmorzsa
A tetejére:
- 4 darab tojás
- 100 gramm cukor
- 100 gramm őrölt mandula (esetleg dió)
- 1 teáskanál rizsliszt
Instrukciók
- A lisztből, az útifűmaghéjból, a vajból és a tojások sárgájából a rummal, a porcukorral, a sóval, és annyi tejföllel, amennyit felvesz, gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Folpackba csomagoljuk, és 1 óra hosszat pihentetjük a hűtőben.
- Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, négybe vágjuk, a magházukat kivágjuk, majd vékonyan felszeleteljük, a rummal meglocsoljuk, a vaníliás cukorral megszórjuk. Az 1 óra letelte után a tésztát kivesszük a hűtőből, kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk a tepsi méretére.
- Feltekerjük, majd behelyezzük a vajjal kikent tepsibe. Nagyon jól nyújtható, tekerhető, könnyű betenni a helyére.
- Megszórjuk a kekszmorzsával, ráterítjük a rumos almát.
- A tetejére a következő massza kerül: a tojássárgájákat a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a darált mandulát, rizslisztet, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk, és az almára öntjük.
- 180 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)