Sign In

Almavirág

 

Almavirág

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 1 tepsi

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 200 gramm Nutri Free mix per Pane
  • 200 gramm Miklós' Universal mix
  • 150 gramm rizsliszt
  • 150 gramm kukoricaliszt
  • 400 gramm tisztított darált sertésháj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 darab tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 100 ml szénsavas ásványvíz
  • 1 evőkanál ecet 10%-os

A töltelékhez:

  • 500 gramm alma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 20 gramm cukor vagy édesítő
  • 10 gramm vaníliás pudingpor
  • 50 ml víz
  • 1 teáskanál rumaroma

A tetejére:

  • 20 gramm darált dió
  • 20 gramm porcukor vagy édesítő
  • 8-10 szem meggy vagy meggybefőtt

Instrukciók
 

  • A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk és a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. Lábasba tesszük, megöntözzük citromlével, hozzáadjuk a cukrot (édesítőt), a rumaromát és a vizet, majd felforraljuk.
  • 2 evőkanál hideg vízben elkeverjük a pudingport, az almára öntjük és folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
  • A tésztához a hájat lekaparjuk a hártyáról, ledaráljuk, majd 100 gramm liszttel összedolgozzuk, habosra, fehérre keverjük és hideg helyre tesszük. A többi hozzávalóból rétes tésztát készítünk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát. Jól kidolgozzuk simára a tésztát, majd 15 percig pihentetjük.
  • Utána vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán és a lisztes hájat egy tompa hegyű késsel kisebb adagokban rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk, majd az egészet óvatosan feltekerjük és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk.
  • Ezt az óriási téglalapot négybe hajtjuk. Először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. 20 percig pihentetjük hideg helyen és ezt a folyamatot még kétszer megismételjük.
  • Utána 2 részre osztjuk a tésztát, egyik felét lefagyasztjuk, másik felét lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk és a tűzhely lángjánál megforrósított késsel kb. 12x12cm-es négyzetekre osztjuk, a sarkoknál a négyzet szélével párhuzamosan csinálunk 1-1 vágást, 1 cm-re a széltől, majd az almás-pudingos töltelékből 1-1 kanálnyit teszünk a tészta közepére.
  • A bevágott csücsköket felhajtjuk, középen összefogjuk, kicsit benyomjuk és 1-1 szem meggyet teszünk rá, majd megszórjuk a diós porcukorral. Forró sütőbe tesszük (200-210 fok), és kb. 15-20 perc alatt készre, szép aranyszínűre sütjük.
  •  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó alma, édes sütemény, gluténmentes

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük