Almavirág
Almavirág
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 gramm Nutri Free mix per Pane
- 200 gramm Miklós' Universal mix
- 150 gramm rizsliszt
- 150 gramm kukoricaliszt
- 400 gramm tisztított darált sertésháj
- 3 evőkanál tejföl
- 1 darab tojás
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 100 ml száraz fehérbor
- 100 ml szénsavas ásványvíz
- 1 evőkanál ecet 10%-os
A töltelékhez:
- 500 gramm alma
- 1 evőkanál citromlé
- 20 gramm cukor vagy édesítő
- 10 gramm vaníliás pudingpor
- 50 ml víz
- 1 teáskanál rumaroma
A tetejére:
- 20 gramm darált dió
- 20 gramm porcukor vagy édesítő
- 8-10 szem meggy vagy meggybefőtt
Instrukciók
- A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk és a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. Lábasba tesszük, megöntözzük citromlével, hozzáadjuk a cukrot (édesítőt), a rumaromát és a vizet, majd felforraljuk.
- 2 evőkanál hideg vízben elkeverjük a pudingport, az almára öntjük és folyamatosan kevergetve besűrítjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tésztához a hájat lekaparjuk a hártyáról, ledaráljuk, majd 100 gramm liszttel összedolgozzuk, habosra, fehérre keverjük és hideg helyre tesszük. A többi hozzávalóból rétes tésztát készítünk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát. Jól kidolgozzuk simára a tésztát, majd 15 percig pihentetjük.
- Utána vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán és a lisztes hájat egy tompa hegyű késsel kisebb adagokban rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk, majd az egészet óvatosan feltekerjük és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk.
- Ezt az óriási téglalapot négybe hajtjuk. Először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. 20 percig pihentetjük hideg helyen és ezt a folyamatot még kétszer megismételjük.
- Utána 2 részre osztjuk a tésztát, egyik felét lefagyasztjuk, másik felét lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk és a tűzhely lángjánál megforrósított késsel kb. 12x12cm-es négyzetekre osztjuk, a sarkoknál a négyzet szélével párhuzamosan csinálunk 1-1 vágást, 1 cm-re a széltől, majd az almás-pudingos töltelékből 1-1 kanálnyit teszünk a tészta közepére.
- A bevágott csücsköket felhajtjuk, középen összefogjuk, kicsit benyomjuk és 1-1 szem meggyet teszünk rá, majd megszórjuk a diós porcukorral. Forró sütőbe tesszük (200-210 fok), és kb. 15-20 perc alatt készre, szép aranyszínűre sütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)